1 min. čitanja

ZAVRŠEN PROJEKT STOLJEĆA Luka Sali gotova prije predviđenog roka

ZAVRŠEN PROJEKT STOLJEĆA Luka Sali gotova prije predviđenog roka

SALI - Devedeset milijuna kuna vrijedni radovi na izgradnji lukobrana i uređenju mjesne rive u Luci Sali gotovi su i današnjom završnom konferencijom obilježava se završetak radova.

Projekt dogradnje luke Sali predstavlja ulaganje u luke i pomorsko dobro u investicijskom ciklusu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture čija ukupna vrijednost prelazi 12,3 milijuna eura, a većina je sufinancirana iz EU fondova.

0:00
/0:16

Projektom „Dogradnja gradske luke Sali na Dugom otoku“ proširena je luka izgradnjom obale u dužini od 149,5 m i produbljen gaz na -4,00 m.

Iza novoizgrađene obale također je uređena zaobalna površina, a zaštita lučkog akvatorija od valova osigurana je izgradnjom novog glavnog lukobrana duljine 116 m.

Nova obala i unutrašnja strana glavnog lukobrana koristit će se za privez plovila u javnom prometu, izletničkih brodova te plovila nautičkog turizma. Konstrukcija lukobrana omogućuje tijekom ljeta i za povoljnih vremenskih prilika korištenje vanjske strane lukobrana za povremeni kratkotrajni privez različitih plovila.

Dovršetkom ovog velikog projekta, značajno će se povećati kapaciteta, kvaliteta i sigurnosti priveza za smještaj brodova u luci Sali, a riješila se odvodnja i vodoopskrba ovog područja.  Luka je s novim vanjskim lukobranom zaštićenija od djelovanja vjetra i valova iz svih smjerova, a napokon zadovoljava sigurnosne uvjete za prihvat brodova i u lošijim vremenskim uvjetima. Time će dugoročno biti otklonjen problem neredovitog prometa i nesigurne veze s kopnom. Smanjit će se i sezonske razlike u lučkom prometu, budući da se realizacijom projekta ostvaruju uvjeti za bolju iskorištenost luke Sali u zimskom dijelu godine.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.