2 min. čitanja

ZAVRŠEN OČEVID Policija isključuje moguće uzroke velikog požara reciklažnog dvorišta

ZAVRŠEN OČEVID Policija isključuje moguće uzroke velikog požara reciklažnog dvorišta
Foto: DVD Cres

CRES - Jučer je u suradnji policijskih službenika i protupožarnog inspektora proveden očevid požara koji je u nedjelju izbio u reciklažnom dvorištu na otoku Cresu.
 
Očevidom je isključen tehnički i prirodni uzrok požara, a požar nastao u središnjem dijelu prostora gdje se odlaže glomazni otpad.

Uslijed djelovanja vatre oštećena je ograda kompleksa te stakla na prozorima.
 
Materijalna šteta utvrdit će se naknadno.

O svemu su se oglasili i otočki vatrogasci:

- Po dolasku prvog vozila na deponiju, odmah je uzbunjena čitava postrojba dobrovoljnog vatrogasnog društva Cres, te je zatražena pomoć od vatrogasaca Gradske vatrogasne zajednice Mali Lošinj.Odmah je zatraženo angažiranje autocisterni s vodom koje su u vlasništvu creskog vodovoda, te dodatno kamion mikser za beton, koji je poslužio kao dodatni spremnik" za transport neophodne vode za gašenje požara. Zatraženo je i angažiranje velikog radnog stroja za razgrtanje tinjajuće gomile miješanog komunalnog otpada.

Ukupan broj angažiranog osoblja bio je 30 vatrogasaca, vozača kamiona i radnog stroja.Požar je zahvatio i površinski sloj otpada, ali je i prodro i u dublje slojeve. Zahvatio je veliku površinu i potpomognut vjetrom, u jednom je trenutku, na zapadnoj strani požarišta, došlo do proboja požara na obližnju travu i nisko raslinje. Prijetnja nekontroliranom širenju požara na obližnji pašnjak s ovcama i gustoj samonikloj mediteranskoj šumi, te DC 100, spriječena je brzim prebacivanjem autocisterne s vodom, a radnim strojem je uklonjeno raslinje i izrađen zaštitni koridor.Uz sve ove aktivnosti, dio snaga postavljen je za zaštitu građevinskog objekta reciklažnog dvorišta i tehnike u neposrednoj blizini opožarenog prostora.

Najveći izazov predstavljala je opskrba vodom za gašenje, jer objekt deponija i reciklažnog dvorišta, osim spremnika vode, zapremine 75m³, nema vlastitu vodovodnu mrežu. Potrošeno je preko 50 boca komprimiranog zraka, a boce su punjene u blizini deponija, na zaštićenom i zabačenom mjestu. Gašenje požara trajalo je do kasnih popodnevnih sati, a ugasivanje tinjajućih ostataka do ranih jutarnjih sati sljedećeg dana.

Zbog iscrpljenosti jedan je vatrogasac zatražio pomoć ekipe hitne medicinske pomoći, a nakon što mu je pomoć pružena, i nakon što se oporavio, vratio se na požarište i uključio u nastojanja da se požar ugasi, objavili su.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.