Zavod za javno zdravstvo more ispred bračkog hotela ocijenio izvrsnim, Svpetrvs hoteli: "Sretni smo što je potvrđeno da ne postoji zagađenje!"

Nakon što su kupači u bračkoj uvali Osibova, među kojima i maloljetna djeca, prijavili kožna oboljenja, pa je Vodovod Brač hotelskom kompleksu Gava zabranio ispuštanje fekalnih voda i naredio hitnu sanaciju zatečenog stanja, uzeti su uzorci koji su predani na analizu. Hotelski lanac Svpetrvs hoteli d.d. poslao nam je rezultate Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, u kojem stoji da je more u uvali, ni manje ni više, nego - izvrsne kvalitete!  

Hotelski lanac priznaje da se dogodio propust, ali, dalje detaljno pojašnjavaju:

- Propust koji se dogodio s tehnološkom vodom smo odmah korigirali, ali u tom slučaju se ne radi o nikakvom ugrožavanju javnog zdravlja niti o fekalnim vodama kako su pojedinci pokušali imputirati.

Tu se kupaju naši gosti, zaposlenici i naša djeca, objekt smo radili po najvišim standardima za razliku od pojedinaca koji su pokrenuli hajku - smatra Petar Maričić, direktor resorta Gava.

Izjavu lanca Svpetrvs hoteli d.d. preonsimo u cijelosti:  

"Rezultati  ispitivanja kakvoće mora za kupanje u uvali Osibova pokazuju kako se kvaliteta vode u toj uvali svrstava u kategoriju „izvrsno“.

Zabrinuti pričama koje su se pojavile vezane uz kvalitetu mora u Osibovoj, a pogotovo neistinama da smo ikada ispuštali fekalne vode u more, naručili smo detaljno ispitivanje mora od najrelevantnijih javnih laboratorija i institucija. Uzorak je od strane Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije uzet 22. rujna 2023. godine te smo čekali rezultate kako bismo obavijestili javnosti i poduzeli bilo kakve daljnje korake.

Sretni smo što rezultati potvrđuju da ne postoji zagađenje kojim su pojedinci plašili javnost i nanosili štetu ugledu naše tvrtke. Sretni smo jer se u toj uvali kupaju naši gosti, susjedi, zaposlenici i naša djeca do čijeg nam je zdravlja izuzetno stalo. Također o čistoći mora ovise i naši poslovni rezultati.

Gradili smo objekte sukladno svim najvišim standardima pri čemu su korištena najsuvremenija rješenja i bio-jame, što nije slučaj s kućama pojedinaca od kojih su neki pokrenuli ovu hajku. Za očuvanje djevičanske uvale, ali i ekologije cijelog otoka, bilo bi dobro da se provjeri stanje svih crnih jama, kako su napravljene, u kakvom su stanju i koliko su puta pražnjene. Iako je uzorkovanje pokazalo da je voda u uvali Osibova izvrsne kvalitete, potrebno je odgovorno ponašanje kako nas, tako i svih ostalih da bi to tako ostalo i u budućnosti.  

Propust koji se dogodio s tehnološkom vodom smo odmah korigirali, ali u tom slučaju se ne radi o nikakvom ugrožavanju javnog zdravlja niti o fekalnim vodama kako su pojedinci pokušali imputirati", pojasnili su i poslali izvještaj kojeg potpisuje Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, a datum uzorkovanja bio je 22. rujna 2023. godine, dakle dan nakon što smo objavili članak koji je alarmirao javnost.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

ALARM NA BRAČU! Hotel ispušta fekalije u more, djeca dobila kožna oboljenja - Vodovod: “Zatvorit ćemo vam vodu!”
U predivnoj uvali Osibova na otoku Braču, ljudi se kupaju misleći kako je uvala gotovo netaknuta. Naoko čisto more zapravo vara. Obližnji hotel cijelo ovo vrijeme ispušta opasne spojeve u more putem kanalizacije, a sve je kulminiralo kožnim oboljenjima djece, te nalogom tvrtke Vodovod Brač da sve za…