1 min. čitanja

ZAUSTAVLJENA DISKRIMINACIJA U JAVNIM BAZENIMA Žene se od sad u ovom gradu mogu kupati u toplesu

ZAUSTAVLJENA DISKRIMINACIJA U JAVNIM BAZENIMA Žene se od sad u ovom gradu mogu kupati u toplesu
Foto: Pexels

BERLIN - U berlinskim bazenima žene će se ubuduće smjeti kupati i u "toplesu". Nakon pritužbe na diskriminaciju Pučkom uredu za državni zakon o suzbijanju diskriminacije, ubuduće će se primjenjivati pravila o kupanju na rodno pravedan način, priopćio je u četvrtak Tamošnji ured za suzbijanje diskriminacije pri Ministarstvu pravosuđa.

Nadzorno osoblje zatražilo je u prosincu od 33-godišnje žene u bazenu u Berlin-Kaulsdorfu da pokrije grudi. Kad je odbila, izbačena je iz bazena. U svojoj tužbi istaknula je da kućnim pravilima kupališta nisu propisani uvjeti specifični za spol i propisuju samo nošenje "komercijalnih kupaćih kostima", javlja Spiegel.

Jednaka prava za sve

Nakon intervencije Ureda pučke pravobraniteljice na kupalištima, kupanje s golim gornjim dijelom tijela sada bi trebalo biti moguće i za žene, navodi se u priopćenju.

- Odlukom se uspostavljaju "jednaka prava za sve Berlinčane, bilo muške, ženske ili nebinarne", a također se stvara "pravna sigurnost za osoblje u kupalištima, izjavila je predstojnica ureda Doris Liebscher. Sada je pitanje osiguravanja dosljedne primjene uredbe i da se više ne događaju neugodne situacije protjerivanja s kupališta ili zabrane kupanja.

Prošle je godine nekoliko gradova u Njemačkoj već uvelo ovakva pravila za sve spolove u općinskim bazenima - poput Siegena u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji ili Göttingena u Donjoj Saskoj. Glavni grad Donje Saske, Hannover, također je promijenio svoje propise o kupanju krajem 2022. godine. Prema ovim odlukama, samo "primarni spolni organi" moraju biti pokriveni prilikom izlaska na kupališta.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.