1 min. čitanja

Zatvaranje naftovoda u SAD-u zadržalo cijene nafte iznad 78 dolara

Zatvaranje naftovoda u SAD-u zadržalo cijene nafte iznad 78 dolara
Foto: Pixabay/Ilustracija

Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad razine od 78 dolara, poduprte zatvaranjem dijela ključnog naftovoda u SAD-u koje je prigušilo zabrinutost za potražnju zbog posustajanja gospodarstva.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 60 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovanja i iznosila je 78,44 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 4,26 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni, od 72,58 dolara. Jučer je trgovinu zaključio u minusu 4,09 dolara.

Tržišta je jučer poljuljao strah da će širenje COVID-a-19 u Kini zakočiti potražnju, a zabrinula su ih i upozorenja šefice Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristaline Georgieve da će ova godina biti teža od prošle zbog istodobnog usporavanja gospodarstva u SAD-u, Kini i Europi.

Nagovještaj slabljenja kineske potražnje trgovci su iščitali iz odluke Pekinga o povećanju kvota za izvoz derivata, strahujući od posljedica naglog širenja COVID-a nakon ublažavanja striktnih mjera suzbijanja zaraze.

- Raspoloženje na tržištu pokvarili su pandemija u Kini i izazovi (njezinog) otvaranja, koji su doveli pod znak pitanja tezu da će se potražnja oporaviti i cijene porasti - rekao je analitičar švicarske banke Julius Baer Norbert Rücker.

Bojazni su se još više rasplamsale nakon što je istraživanje S&P Globala pokazalo da je aktivnost u američkoj industriji ponovo smanjena u prosincu.

Silazni trend cijena zaustavila je danas informacija operatera glavnog naftovoda u SAD-u Colonial Pipelinea o zatvaranju jedne cijevi zbog neplaniranih radova na održavanju. Naftovod bi ponovo trebao raditi punim kapacitetom od 7. siječnja.

Cijene su se stabilizirale zbog zatvaranja naftovoda, tumači analitičar PVM-a Tamas Varga, dodajući ipak da "dominira silazni trend".

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u srijedu pojeftinio 5,17 dolara, na 76,9 dolara, prenosi HRT.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.