3 min. čitanja

Ispred nedavno obnovljene rive u Susku za Jadrolinijin trajekt treba opet jaružati - pitali smo: Zašto?

Ispred nedavno obnovljene rive u Susku za Jadrolinijin trajekt treba opet jaružati - pitali smo: Zašto?
Foto: Google Earth / Screenshot

SUSAK - Iz Jadrolinije su nam ovog tjedna na upit o pristajanju trajekta u luku Susak odgovorili da zbog plitkog gaza nije moguće uplovljavanja trajekta Sv. Juraj kojeg bi poslali do kupnje novog broda za brodsku liniju, a prije produbljivanja luke. Međutim, projekt obnove luke Susak u koji spada "Dogradnja pristana i trajektne rampe u luci Susak I. i II. faza", završen je u kolovozu 2019. godine. Isti, prema projektu, pruža mogućnost adekvatnog priveza linijskim hsc i ro-ro brodovima. Zašto su onda opet potrebni radovi jaružanja, upit smo poslali u Županijsku lučku upravu Mali Lošinj.

Građani se, naime pitaju, je li moguće da se prilikom izrade projektne dokumentacije koja je koštala 1.5 milijuna kuna nije vodilo računa o dubini mora koja zadovoljava uvjete pristajanja ro-ro brodova za koje je napravljena ta ista pristupna rampa?

"Tek nedavno Jadrolinija javila plan da trajekt privremeno zamjenjuje stare brodove"

Ravntatelj ŽLU Mali Lošinj Filip Balija odlučio nam je odgovoriti kronološki:

- ŽLU Mali Lošinj je dovršila dogradnju 1. i 2. faze rive s trajektnom rampom na Susku 2019.godine.

U 2023. godini, i to nedavno, u redovnoj uobičajenoj komunikaciji s Jadrolinijom saznajemo da Jadrolinija ima u planu kupiti brod i upotrijebiti ga na liniji 310 kao stalni zamjenski brod umjesto Tijata i Premude.

Brod je prema saznanjima trebao početi prometovati od početka travnja 2023., međutim javljeno nam je da se trenutno s njihove strane izjalovilo i da brod ne dolazi do početka rujna već trebaju tražiti novo rješenje.

Nedugo zatim javljaju iz Jadrolinije da će upogoniti trajekt Sveti Juraj dok čekaju novi da dođe.

ŽLU je odmah nakon javljanja zatražila od Jadrolinije za dostavom svih tehničkih specifikacija trajekta i pokrenula svu operativno tehničku proceduru da bi uistinu navedeni trajekt mogao pristati na otoke koje linija povezuje sa svih aspekata a najviše sigurnosnog - pojašnjava nam Balija.  

Predloženo periodično jaružanje, zbog konstantnih nanosa pijeska u luku

- Luka Susak kao i cijeli otok Susak leži na pješčanom sedimentu, a uslijed konfiguracije terena i kontinuiranog rada morskih struja i dinamike valovanja mora neizbježno dolazi do pronosa pijeska na sve morske lokacije otoka Suska što je uobičajeno za Susak.

U samom projektu je svojedobno napomenuto da se zbog navedene prirodne radnje razmotri o periodičnom jaružanju sukladno potrebama.

Obzirom na nedavne potrebe i zahtjeve Jadrolinije kao što smo već napomenuli ranije, pokrenuli smo sve potrebne operativno tehničke aktivnosti kako bi trajekt uskoro mogao prometovati na relaciji linije 310. U međuvremenu vozi kontinuirano Premuda.

Isto tako napominjemo da pomorski promet se odvija normalnim tijekom, ali poradi sigurnosnih razloga nakon izračuna i dostave batimetrije na mikrololaciji luke za sada i buduća razdoblja posegnut će se s aktivnosti uklone nanosa pijeska koji se kako smo rekli periodički vrši - zaključuje šef Županijske lučke uprave Mali Lošinj.

Luka Unije ima sve preduvjete

U međuvremenu se i predsjednik Mjesnog odbora Unije Žarko Mrkobrada, koji kaže da na Unijama ne treba raditi ništa i da tekst u kojem se, u kontekstu produbljivanja lučkog područja spominju i Unije, nije točan. Isto je potvrdio i ravnatelj ŽLU Mali Lošinj:

- U luci Unije su stvoreni svi preduvjeti - zaključio je Filip Balija.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Do Suska i Unija trajekt tek kad se produbi pristanište, a onda stiže mlađi brod
Otočani Suska i Unija, navikli na brodove poput Premude koji jest prastar, ali može tući more i, što je jednako važno, prevesti građevinski materijal i veće predmete na otok, ne mogu ništa takvog transportirati katamaranskim linijama. Stoga se pitaju i kad će se napokon riješiti problem s kojim se m…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.