2 min. čitanja

Započela geofizička istraživanja u sklopu projekta Trogir Through

Započela geofizička istraživanja u sklopu projekta Trogir Through
Foto: Boris Kačan

TROGIR – Danas je u Trogiru započela peta kampanja arheoloških istraživanja u sklopu međunarodnog znanstveno-istraživačkog projekta Trogir Through Time.

Riječ je o hrvatsko-austrijskoj suradnji triju institucija – Muzeja grada Trogira, Instituta za arheologiju u Zagrebu te Austrijskog arheološkog instituta Austrijske akademije za znanost u Beču započetoj 2018. godine arheološkim istraživanjem u povijesnoj jezgri Trogira (o čemu više možete saznati OVDJE).

Nakon terenskih pregleda i snimanja iz zraka prapovijesnih nalazišta u trogirskoj okolici tijekom 2020. godine (Psi arheolozi danas na Sutiliji u okviru projekta Trogir Through Time |  Prilog Europskim danima arheologije: istraživanja u okviru projekta Trogir Through Time) ovogodišnja kampanja usmjerena je na geofizička istraživanja u povijesnoj jezgri Trogira i na antičkom nalazištu Tarce u Divuljama.

Riječ je o jednoj od neinvanzivnih metoda koje se koriste u arheologiji kako bi bez samog iskopavanja stekli uvid u arheološke ostatake koje se nalaze ispod površine tla. Snimanje georadarom u povijesnoj jezgri Trogira usmjereno je na prostor oko gradskog trga s ciljem stjecanja uvida u elemente starijih urbanističkih faza grada na tom prostoru te rasvijetljavanja određenih nedoumica oko povijesnog razvoja gradskog trga te gradskih bedema.

Osim za proučavanje urbanog razvoja Trogira, rezultati istraživanja će poslužiti i kao dodatna podloga za zaštitna arheološka iskopavanja koja uskoro započinju u sklopu opsežnog projekta obnove vodovodno-kanalizacijske mreže u samoj jezgri.

Na položaju Tarce u Divuljama snimat će se i na području rezidencijalno-gospodarskog kompleksa antičke maritimne vile s ciljem utvrđivanja površine na kojoj se rasprostiru ostatci ovoj značajnog kopleksa, kako bi se s obzirom na planirani projekt izgradnje sportskog kampa HNK Hajduk na samom nalazištu dobila podloga za njegovu primjerenu zaštitu i prezentaciju.

Geofizička istraživanja provodi dipl. ing Franziska Reiner, specijalistica za geofiziku Austrijskog arheološkog instituta, pod vodstvom Lujane Paraman, više kustosice Muzeja grada Trogira i Priv.-Doz. Dr. Martina Steskala, voditelja znanstvene grupe „Povijesna arheologija na Mediteranu“ Austrijskog arheološkog instituta koji su, uz dr. sc. Marinu Ugarković, znanstvenu suradnicu Instituta za arheologiju u Zagrebu ujedno i voditelji cijelog projekta Trogir Through Time.

Istraživači ovom prigodom zahvaljuju Gradu Trogiru i djelatnicima Trogir holdinga na logističkoj pomoći i pripremi terena.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.