3 min. čitanja

Zaplovite s Fiumankom u dane jedrenja, druženja i zabave

Zaplovite s Fiumankom u dane jedrenja, druženja i  zabave
Foto: Promo

RIJEKA - Polovicom lipnja u Rijeci se već više od dva desetljeća održava „Fiumanka“, jedriličarski događaj koji svake godine okupi brojne zaljubljenike u more i jedrenje, gospodarstvenike i medije. Rijeka i njezina luka postaju mjesto susreta mnogobrojnih nautičara na međunarodnoj jedriličarskoj manifestaciji koja u najsjevernijem jadranskom zaljevu, iz godinu u godinu okuplja velik broj jedrilica i jedriličara.

Od 4. do 11. lipnja 2023. godine u Rijeci će se održati 24. Fiumanka. Pored glavne regate krstaša popularne Fiumanke, zajedrit će i njezina medijska, studentska,  sup i surf regate, a pridružit će im se i Lürssen Design Center Kvarner Sailing Regatta. Raznovrsnim programom na moru i kopnu Fiumanka će i ove godine opravdati status jedne od najvećih jedriličarskih manifestacija u Hrvatskoj. Tijekom godina razvila je brojne partnerske suradnje koje se priključuju kao njezin dio ili povodom nje, tako da Riječane i njihove goste zasigurno očekuju dani ispunjeni brojnim sportskim i zabavnim sadržajima.

Rijeka će tako uz Fiumanku u dane svojeg zaštitnika - sv. Vida zaploviti punim jedrima! Uvod u tjedan Fiumanke tradicionalno je predstavljanje programa, sponzora i pokrovitelja na konferenciji za medije, a prvi će u Fiumankinom tjednu zajedriti riječki studenti i zaposlenici Sveučilišta u Rijeci. Nakon studenata, u srijedu 7. lipnja, održat će se poslovna konferencija i regata u organizaciji Lürssen Design Centra Kvarner, a svakako će događaj za pamćenje biti primopredaja Porto Baroši i ugovora o koncesiji ACI Gitoneu što će značiti i početak realizacije projekta izgradnje ACI marine Rijeka.

Središtem Rijeke i ove će godine zaploviti stotine jedrilica od papira na papirnatoj inačici Fiumanke, a fešta od jedara sprema se i na prostoru ispred zgrade putničkog Terminala gdje će se održati trodnevni Molo longo Craft Beer Fest na kojem će u četvrtak nastupiti Finta De Mona, u petak Krešo i Kisele Kiše te u subotu Obrazovni program dok će na Trgu riječke rezolucije građane i sudionike regate u petak rasplesati Whiteheadsi, a u subotu Grooversi.

Subota 10. lipnja dan je velike Fiumanke i osobitog šušura u riječkoj luci dok se brojne posade i prateći brodovi pripremaju za isplovljavanje. U 12 sati ispred Rijeke startat će 24. regata krstaša Velika Fiumanka na kojoj se očekuje više od stotine jedrilica među kojima i posade najvećih sponzora  regate - tvrtke INA koja je već dva desetljeća uz riječku regatu i Erste banke, a podršku Fiumanki pružila je i najveća hrvatska brodarska tvrtka Jadrolinija. Dio Fiumanke je i njezina jedinstvena medijska regata na kojoj sudjeluju lokalne, nacionalne i europske medijske kuće.

Po mnogočemu posebna manifestacija

Iako je njezin glavni cilj promocija rekreativnog jedrenja, rado je posjećuju najveći i najbrži brodovi na Mediteranu koji se jedino na Fiumanki u tolikom broju okupe na hrvatskoj strani Jadrana, a ta će suradnja ove godine dobiti potvrdu i u pokušaju razvoja nove regate, upravo za ovu klasu jedrilica pod nazivom Maxi On.

Razlog te naklonosti nije slučajan, nego utemeljen na kvalitetnoj organizaciji i medijskoj eksponiranosti regate koja ovakvim skupim jedriličarskim projektima jamči neophodnu vidljivost kao i činjenica da je Fiumanka potpuno je besplatna. Organizatori jedriličarima ne naplaćaju nikakva kotizaciju za sudjelovanje (startninu) kao što je to običaj na većini regata, a svaki sudionik Fiumanke je nagrađen sad već  majicom regate kao uspomenom na sudjelovanje.

Sudionicima je također osiguran višednevni besplatan vez u riječkoj luci. Posebnost Fiumanke su i njezine dvije rute – cruising  i regatna koje je uvela 2010. godine. Obiteljska /cruising ruta jedri se do Kostrene i nazad u Riječku luku, a regatna  je nešto duža i drugačija s namjerom da svi, bez obzira na veličinu broda skupa startaju i skupa ulaze u cilj što je osobita draž.

Nakon regate, iste večeri održava se ceremonija proglašenja pobjednika iza koje slijedi besplatni koncert i zabava na brojnim lokacijama u našem gradu.

Uz ona velika jedra, dio sportskog programa Fiumanke je i atraktivno dvodnevno windsurf natjecanje koje će se u ranim jutarnjim satima 10. i 11. lipnja održati u Preluci, a sportski program Fiumanke u nedjelju 11. lipnja zaključit će zanimljiva međunarodna SUP regata u luci.

Fiumanka se tradicionalno održava u drugom vikendu lipnja, kao uvod u Dane sv. Vida. Svojim jedrima zaogrnula je različita događanja na moru i kopnu zbog čega se za nju s pravom može reći da je više od regate, čemu slobodno možemo nadodati - i za sve generacije!

Sponzorirani sadržaj

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.