2 min. čitanja

Zanimljiva nesvakidašnja ronilačko - ekološka akcija na Biokovu, na 1050 metara nadmorske visine

Zanimljiva nesvakidašnja ronilačko - ekološka akcija na Biokovu, na 1050 metara nadmorske visine
Foto: Gorgonija.com

Već po drugi put održana je zanimljiva i nesvakidanja ronilačko – ekološka akcija na planini Biokovo, na 1050 metara nadmorske visine.

Dva ronilačka kluba – REK Wlay Zagvozd i RK Monachus organizatori su, a općina Zagvozd i TZ Imota pokrovitelji akcije čišćenja tri bunara i njihovog okruženja na predjelu Kaoci koje je ujedno i edukativno-informativni centar, piše Gorgonija.com.

Foto: Gorgonija.com

Centar je otvoren u veljači 2017. godine, a otvaranju je prethodilo uređenje stare lugarske kuće i tri bunara kao i izgradnja nekih novih sadržaja. Radovi su financirani u sklopu programa prekogranične suradnje Hrvatske  te Bosne i Hercegovine.

Prva ovakva eko-akcija održana je u rujnu prošle godine, a kako je u svom pozdravnom govoru istaknuo organizator Miro Stanić – ovo je jedan od načina da se sjetimo predaka i njihovih truda u izgradnji i održavanju bunara te otimanja planini malo plodne zemlje i ograđivanje te zemlje u docima. Najmanje što možemo učiniti je bar jednom godišnje malo srediti ovaj dio Biokova.

Pedesetak sudionika akcije iz ronilačkih klubova Wlay, RK Monachus, RK Crveno jezero Imotski, REK HVIDR-a Split, ali i Hrvatskog ronilačkog saveza, Ispostave Hrvatskih šuma Imotski, Splitsko – dalmatinske županije i  općine Zagvozd  zadatak su shvatili ozbiljno pa su nakon nekoliko sati bunari, ali i njihovo okruženje uređeni i očišćeni.

I ne samo to, pripremljena je i zemlja u docu na Kaocima te su posađene sadnice raštike (rašćike).

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.