3 min. čitanja

Zamislite da vas morski lav uči igrati videoigru !?

Zamislite da vas morski lav uči igrati videoigru !?
Foto: TechSpot

Kao dio istraživanja kognitivnih sposobnosti morskih sisavaca, znanstvenici američke mornarice razvili su sustav video igrica dizajniran posebno za morske lavove i dupine.

Od tri mužjaka morskog lava koji su do sada naučili igrati videoigre, Spike je prvi uspješno završio program obuke.

Spike baš i nije bio stručnjak, ali to nije njegova krivnja. Mornarički morski lavovi obučeni su ignorirati vanjske podražaje i usredotočiti se isključivo na svoje trenere ili zadatak koji je pred njima.

To znači da ih je prvo trebalo naučiti da su pokretne slike na ekranu relevantne, a to su uspjeli promatrajući istraživače kako igraju. Gledali su kako treneri pritišću ispravne gumbe i na kraju su to naučili raditi i sami. Kako su njihove vještine napredovale, tako je rasla i razina složenosti zadataka.

Spike je na kraju uspio riješiti složenije razine u prosjeku za šest sekundi i s manje od sedam pritisaka na tipke. Još je impresivnija činjenica da su neke faze igranja provedene bez pozitivnog potkrepljenja ili nagrada hranom.

Do danas, Spike i njegova dva prijatelja prošli su kroz više od 450 faza igranja u razdoblju od tri godine i sve ukazuje na to da uživaju, piše TechSpot.

Mornarica inače koristi morske lavove i dupine za izviđanje i misije spašavanja jer mogu u tome biti bolji od ljudi. Više od 120 morskih lavova i dupina pod nadzorom je Programa za morske sisavce, kako navodi mornarica. Za njih kažu da žive sretnije, zdravije i dulje od svojih 'kolega' u divljini djelomično zahvaljujući timu od oko 300 ljudi koji se za njih brinu.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Dva morska lava tjeraju posjetitelje s plaže
Viralni video koji prikazuje dva morska lava kako tjeraju posjetitelje plaže u uvali La Jolla u San Diegu, naveo je ljude da se zapitaju koliko dobro koegzistiramo s morskim bićima. No, moguće je da događaj možda nije onakav kakvim se ‘na prvu’ čini. Video prikazuje kako dvije
VIDEO Susret kakav se ne zaboravlja
Znatiželjni i zaigrani dupin roniocu je uvelike uljepšao dan, a snimka je oduševila korisnike društvenih mreža diljem svijeta. Dražesni dupin, vidljivo raspoložen za druženje i igru, uživao je u društvu ronioca koji je susret uspješno snimio i podijelio snimku na društvenim mrežama. Uživa…
Dupin Meta uskršnje praznike proveo je s mamom Mirnom
Meta će uskoro napuniti 33 godine, a Mirna je jedna od najstarijih jedinki koje prate u Institutu Plavi Svijet. Ova dva dupina snimljena su u zajedničkom druženju tijekom uskršnjeg vikenda. Prilikom terenskog izlaska tijekom uskršnjeg vikenda, u neposrednoj blizini otočića Trstenika u cresko-lošinj…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.