2 min. čitanja

ZAGREBAČKI KLAPSKI CIKLUS Nastavlja se tradicija, kojoj je potporu ukinuo Grad Zagreb

ZAGREBAČKI KLAPSKI CIKLUS Nastavlja se tradicija, kojoj je potporu ukinuo Grad Zagreb

ZAGREB - Ciklus koncerata dalmatinskih klapa grada Zagreba pokrenut je 2006. godine, a održavao se sve do 2014., kada je prekinuta novčana potpora Grada Zagreba.

Ciklus je u svojih devet godina postojanja donio zagrebačkoj publici niz značajnih događanja

- autorske večeri Živka Ključe i Joška Ćalete, koncerte za oproštaj od Dinka Fia i Ljube Stipišića Delmate, promocije brojnih nosača zvuka te oproštaje s istaknutim članovima klapa.

Bez potpore Grada bilo je nemoguće nastaviti s organizacijom zbog čega je Zagreb na jubilarnu 10. godišnjicu ostao bez važnog kulturnog događaja.

Inicijativa za obnovu Ciklusa došla je od Pauline Đapo iz klape Armorin i Ivane Mišetić iz klape Ćakulone, dvije istaknute članice klapskog svijeta s dugogodišnjom i bogatom klapskom karijerom. U rujnu 2022. godine Đapo i Mišetić sazvale su sastanak na koji su se odazvali predstavnici svih zagrebačkih klapa i izrazili podršku obnovi.

Obnovljeni ciklus održat će se u sezoni 2022./2023. u Velikoj dvorani Novinarskog doma.

Kroz četiri koncerta publici će se predstaviti brojne zagrebačke klape koje su objeručke prihvatile inicijativu da se ciklus obnovi!

Koncerti će se održavati u Velikoj dvorani Novinarskog doma petkom i to

10. veljače, 21. travnja, 19. svibnja i 16. lipnja 2023. godine, a, u suradnji sa Zakladom Anamarija Carević, održat će se i korizmeni koncert u nekom od crkvenih prostora.

Zagreb je posljednjih godina postao središte klapske pjesme u Hrvatskoj

Premda je klapska pjesma tradicionalno simbol Dalmacije, upravo u glavnom gradu djeluje veliki broj klapa - njih čak 15, više nego igdje drugdje u Hrvatskoj.

Svake se godine na vodećim manifestacijama i festivalima

- uključujući najvažniji, Festival dalmatinskih klapa u Omišu - čuju mahom zagrebačke klape u kojima se ne okupljaju više samo Dalmatinci koji su zbog studija i rada došli u metropolu, već i ljubitelji klapske pjesme sa sjevera Hrvatske.

Unatoč broju klapa i uspjesima koje nižu, Grad Zagreb nema nijedan ustaljeni klapski susret, izuzev bijenalnog Fiofesta.

Nastupi u kojima klapaši imaju priliku čuti klapske kolege, s njima razmijeniti iskustva, čuti napjeve i pjesme koje možda dotada nikada nisu čuli i prisjetiti se nekih na koje su zaboravili, najsigurniji je način da se klapska pisma sačuva.

Podržite organizaciju!

- U ime svih klapa koje će od veljače do lipnja 2023. godine stati na pozornicu Novinarskog doma, pozivamo Vas da nas podržite!

Zagreb je postao središte klapske pjesme u Hrvatskoj, a u njemu djeluje više klapa nego igdje drugdje u Hrvatskoj.

Obnova Ciklusa bit će stoga od neizmjernog značaja za sve klape Grada, ali i za hrvatsku klapsku scenu jer je upravo suradnja, razmjena iskustava i uzajamno slušanje jedini način da se ova tradicija očuva - poručuju organizatorice.

D.G.
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.