2 min. čitanja

Zadatak Europske komisije je utvrditi kako održivo hvatati, pohranjivati i upotrebljavati ugljik

Zadatak Europske komisije je utvrditi kako održivo hvatati, pohranjivati i upotrebljavati ugljik
Foto: Pexels

Europska unija intenzivno radi na postizanju nulte neto stope emisija CO2 do 2050. godine. Iako se velik dio mjera temelji na smanjenju trenutačnih razina emisija, bit će potrebne i tehnologije kojima se CO2 može hvatati ili uklanjati izravno iz atmosfere, a zatim pohranjivati ili upotrebljavati.

Te će tehnologije biti usmjerene na djelatnosti u kojima je smanjenje emisija posebice teško ili skupo, kao što su, primjerice, emisije iz procesa izrade cementa ili proizvodnje energije iz otpada.

Komisija je tako početkom ovog tjedna donijela Komunikaciju o industrijskom upravljanju ugljikom u kojoj se navode pojedinosti o tome kako bi te tehnologije mogle doprinijeti smanjenju emisija za 90 posto do 2040. i postizanju klimatske neutralnosti do 2050. godine, priopćeno je iz Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, prenosi Energetika.

U Aktu o industriji s nultom neto stopom emisija Komisija je predložila da EU do 2030. razvije kapacitet skladištenja CO2 od 50 milijuna tona godišnje. Na temelju procjene učinka preporučenog klimatskog cilja EU-a za 2040., ta će se brojka morati povećati na oko 280 milijuna tona do 2040. godine. U Komunikaciji o industrijskom upravljanju ugljikom utvrđuje se sveobuhvatan politički pristup za postizanje tih ciljeva.

U Komunikaciji se utvrđuje niz mjera koje treba poduzeti na nacionalnoj i razini EU-a kako bi se omogućilo uvođenje tehnologija i infrastrukture potrebne za uspostavu jedinstvenog tržišta CO2 u Europi u narednim desetljećima.

Komisija će započeti s pripremnim radom na mogućem budućem regulatornom paketu za transport i pohranu kojim bi se razmotrila pitanja kao što su struktura tržišta i troškova, pristup trećih strana, standardi kvalitete CO2 ili poticaji za ulaganje u novu infrastrukturu.

Komisijin Zajednički istraživački centar (JRC) ovaj tjedan je objavio izvješće o budućoj prometnoj mreži CO2 za Europu i povezanim potrebama za ulaganjima.

Komisija će procijeniti i količine CO2 koje je potrebno ukloniti izravno iz atmosfere (industrijsko uklanjanje ugljika) kako bi se ispunile ambicije EU-a u pogledu smanjenja emisija za 2040. i 2050. te procijeniti opće ciljeve i mjere politike za njihovo postizanje. To će uključivati procjenu načina obračunavanja uklanjanja i trajne pohrane u okviru sustava EU-a za trgovanje emisijama (ETS).

Kako bi pomogla u povećanju tržišta za hvatanje i trajno skladištenje emisija CO2, Komisija će utvrditi smjernice za postupke izdavanja dozvola za projekte i uspostaviti atlas potencijalnih skladišnih geoprostora.

Komisija će u suradnji s članicama razviti i alat za agregiranje za povezivanje dobavljača CO2 s operatorima prijevoza i skladištenja te otkupljivačima CO2.

EK nastoji uspostaviti jasan okvir za obračun ugljika za uporabu uhvaćenog CO2 kao resursa, koji bi odražavao klimatske koristi njegove uporabe resursa u industrijskim procesima. Time će se potaknuti uvođenje održivog ugljika u industrijske grane, piše Energetika.

A.N.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.