5 min. čitanja

Zadarski župan izbjegavao plaćanje veza za brod na Istu i vikao: "Znaš ti tko sam ja?" - Novinarima odgovorio: "Novčanik mi je bio kod žene!"

Zadarski župan izbjegavao plaćanje veza za brod na Istu i vikao: "Znaš ti tko sam ja?" - Novinarima odgovorio: "Novčanik mi je bio kod žene!"
Foto: Čitatelj

ZADAR - Županijski vijećnik Akcije mladih u Zadru, Marko Pupić Bakrač, optužio je i prijavio nadležnim institucijama HDZ-ovog župana Božidara Longina da 8. i 9. rujna u Istu nije htio platiti pristojbu za privezivanje svog broda. Podsjetimo, radi se o istom brodu za kojeg je Morski HR doznao da je kupljen od HPB-a u vrijeme afere Bankomat.

Pupić Bakrač naveo je da je Longin "uz viku i prijetnje pred preneraženim svjedocima odbio platiti već izdani račun od 45 eura te je isti storniran. Naravno, trag storniranja računa zaveden je u sustavu", navedeno je u poruci koju je Pupić Bakrač poslao medijima. Od institucija je zatražio da "poduzmu radnje i mjere iz njihove nadležnosti" zbog svega što se dogodilo.

Vikao na dečka koji privezuje brodove i govorio mu: "Ja sam ti šefov šef!"

Morski HR doznaje da se Longin derao na momka koji privezuje brodove na otoku Istu.  

- "Znaš li ti tko sam ja? Ja sam ti šef. Znaš li koliko sam ja novaca dao Županijskoj lučkoj upravi?" - vikao je na momka koji ga nije poznavao - kaže nam izvor dobro upućen u situaciju.

- Momak mu je zbunjeno odgovorio "meni je Škibola šef". A ovaj se izderao: "ja sam Škiboli šef".  Nakon dernjave i prijetnji momku nije preostalo ništa drugo nego stornirati račun od 45 eura. Kad je shvatio što je napravio i koju funkciju obnaša, momku koji privezuje brodove dao je 20 eura na ruke i bocu vina - kazao je za Morski HR izvor čiju su podaci poznati redakciji.

Doznajemo da Longinu ovo nije prvi put. Doznajemo da je do slične situacije došlo i na koncesijskom polju za privezište na otoku Ižu, gdje je navodno odbio plaćati privez.

Zadarski župan Božidar Longin - Foto ZDŽ

U jednoj od poruka koja nam je pristigla u redakciju, stiže i još jedno svjedočanstvo o događaju:

- Ovog petka i subote BL (op.a. Božidar Longin) je proveo na svojoj jahti sa suprugom i jednom mlađom ženom (kćer ili nevjesta). Častio ih je luksuznom večerom u restoranu C*****, vlasnik T.B., koji se natječe za koncesiju sidrišta u uvali Široka na otoku Istu, a u prvom krugu natječaja nije bio najpovoljniji ponuđač, pa nije izabran te je stoga najavio žalbu.

Priča se da je njegova žalba usvojena, te da je dobio koncesiju, samo čeka ugovor. Žalosno je da je B.L. sa svojom jahtom bio privezan na mulu na Istu kojim upravlja Županijska lučka uprava i naplaćuje nautičarima vez na tom mulu. Nakon što je djelatnik naplate B.L. izdao račun od 45 eura za vez, B.L. je zatražio stoniranje računa, što je i učinjeno. Sve se lako može provjeriti kroz sustav fiskalizacije - piše nam izvor.

Foto: Screenshot

HDZ-ov župan priznao događaj, no tvrdi da je riječ o nesporazumu

S obzirom na veći broj svjedoka, ali i laku provjerljivost, zadarski župan nije mogao poreći događaj, pa je preko vjerojatno njemu jedino pouzdanog novinarskog kanala HRT-a , odlučio iznijeti i svoju stranu priče i pokušati je donekle ublažiti.

Za Radio Zadar tako je rekao da se radi o nesporazumu i da u trenutku naplate pristojbe nije kod sebe imao novčanik pa je djelatnika zamolio da račun plati kasnije. Longin je također naveo da nije znao da će račun biti storniran.

- Riječ je o običnom nesporazumu i još jednom neuspješnom spinu 'poštenjačine' Marka Pupića Bakrača. Naime, prilikom naplate veza uz sebe nisam imao dovoljno novca jer je novčanik bio kod supruge koja je već otišla iz broda pa sam djelatnika Županijske lučke uprave zamolio da račun platim kasnije, ali nisam znao da će ga on stornirati.

Naravno da ne namjeravam ostati dužan Županijskoj lučkoj upravi i da ću platiti taj račun. Brod Sika je u vlasništvu mojeg sina, što je uostalom i javno dostupan podatak. Na Ist sam došao sa suprugom i kćeri na poziv prijatelja Davora Segarića i njegove supruge Maje. Večerali smo u tamošnjem restoranu i ja sam platio račun - naveo je HDZ-ov župan Longin.

Nazvali smo zadarskog župana

Redakcija Morskog HR također je nazvala zadarskog župana da nam kaže, je li u međuvremenu platio račun (ili više njih) i može li nam to potvrditi? Također nas je zanimalo da komentira incidente na otocima Ist i Iž za koje smo dobili svjedočanstva.

Na njegov mobitel javila se tajnica i kazala da je župan na sastanku, te da će nam se javiti. Do zaključenja ovog članka, poziv nismo dobili, unatoč naknadnim pokušajima da dođemo do njegovog odgovora.

Zanimljivo je napomenuti da su članci o ovom događaju osvanuli i na nekim zadarskim portalima, ali su u međuvremenu uklonjeni.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

OTKRIVAMO Brod kojim plovi zadarski župan, kupljen je od HPB-a u vrijeme afere Bankomat: “Koristio ga je Josip Protega koji je završio u Remetincu”
U ožujku 2021. godine u zadarsku županijsku skupštinu pristigao je upit vijećnika Akcije Mladih Marka Pupića Bakrača upravo o skupom brodu kojeg je ovog ljeta koristio zadarski župan Božidar Longin. Zanimljivo je da je brod bio u vlasništvu Hrvatske poštanske banke, a u vlasništvu te banke b…
Frka Petešić za Morski HR: “Nisam plovio županovim brodom, već sam ga samo ispratio do plovila o kojem ne znam ništa!”
Niti pola sata nakon što smo prenijeli članak Zadar Newsa Zadarski župan jahtu prijavio na sina i nema je u imovinskoj kartici? - “Njome je provozao šefa Plenkovićeva ureda Zvonimira Frku Petešića”, nazvao nas je Marko Milić, glasnogovornik Vlade. - Ne ulazeći u vlasništvo i okolnosti broda i zad…
Zadarski župan jahtu prijavio na sina i nema je u imovinskoj kartici? - “Njome je provozao šefa Plenkovićeva ureda Zvonimira Frku Petešića”
Zadarski župan Božidar Longin, na čije brojne nepravilnosti u prijavi imovinske kartice primjedbe ima i Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa uživa u luksuzu nezapamćenih razmjera koju jako teško može pokriti legalnim prihodima, doznaje redakcija ZADAR Newsa. Pod istragom Povjerenst…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.