Zadarski nadbiskup svečano blagoslovio vitraje koje je crkvi u Pakoštanima darovao Ante Gotovina

PAKOŠTANE - U župnoj crkvi Uzašašća Gospodinova u Pakoštanima zadarski nadbiskup Milan Zgrablić blagoslovio je danas 22 vitraja s oslikanim svecima na prozorima te župne crkve koji su zavjetni dar generala Ante Gotovine u ime pakoštanske bratovštine sv. Ante čiji je bratim general Gotovina, rodom iz Pakoštana.

Vitraje je oslikao Mirko Zubak, likovni umjetnik iz Zagreba.

Foto: HRT / Screenshot

– Svaka crkva je lijepa, a da bi bila još ljepša planirali smo, imali smo želju mnogo godina prije postaviti vitraje. Sretan sam jer smo imali i umjetnika, našeg akademskog slikara, Mirko Zubaka koji ih je i izradio. Pomogao je i Institut za zaštitu spomenika s kojim smo surađivali jer je oltar zaštićen, a posebno mi je važno zbog naše bratovštine Svetog Ante. Moj djed nije imao sinove i zato je mene, kao prvog unuka, uveo u tu našu tradiciju - kazao je Ante Gotovina.

Nadbiskup je na misi podijelio potpuni oprost sudionicima pučkih misija koje od 9. do 12. ožujka u pakoštanskoj župnoj crkvi predvodi pater Ivan Ike Mandurić, .

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Ante Gotovina darovao 22 vitraja crkvi u Pakoštanima
PAKOŠTANE - General Ante Gotovina ispunio je zavjet i u ime pakoštanske bratovštine Sveti Ante župi darovao 22 vrijedne vitraje s oslikanim svecima - za 22 prozora crkve u centru Pakoštana. Svečano misno slavlje održat će se u župnoj crkvi Uzašašća Gospodinova u Pakoštanima u nedjelju, 12. ožujka,…