1 min. čitanja

Ante Gotovina darovao 22 vitraja crkvi u Pakoštanima

Ante Gotovina darovao 22 vitraja crkvi u Pakoštanima
Foto: Zadarski tjednik

PAKOŠTANE - General Ante Gotovina ispunio je zavjet i u ime pakoštanske bratovštine Sveti Ante župi darovao 22 vrijedne vitraje s oslikanim svecima - za 22 prozora crkve u centru Pakoštana.

Svečano misno slavlje održat će se u župnoj crkvi Uzašašća Gospodinova u Pakoštanima u nedjelju, 12. ožujka, u 10,30 sati, a predvodit će ga zadarski nadbiskup Milan Zgrablić, koji će i blagosloviti darovane vitraje, najavio je Zadarski tjednik.

Foto: Zadarski tjednik

Vitraji su poprilično skupi te su se kroz povijest tražili darovatelji, čija su imena uglavnom napisana na njima. Oslikao ih je Mirko Zubak, likovni umjetnik iz Zagreba, a na njima su oslikane i vjerske istine, s naglaskom na božansku spoznaju o tome kako je milost ušla u naš svijet.

- Riječ o vitrajama koji prikazuju svece: bl. Alojzije Stepinac, sv.Ante Padovanski, sv. Ivan apostol i evanđelist, Bezgrešno Srce Marijino, sv. Lucija, sv. Roko, Presveto Srce Isusovo, Gospa od Ružarija, sv. Juština, Duše u čistilištu, Presveti oltarski sakrament, sv. Mihovil, sv.Jeronim, papa sv. Ivan Pavao II, papa sv. Ivan XXIII, papa sv. Pavao VI, sv. Josip, sv. Franjo Ašiski, sv. Majka Tereza... - nabrojao je za Zadarski tjednik župnik don Jerolim Lenkić.

- Oslikani prozori jedno su od najljepših blaga kršćanskih crkava i služe nadahnuću i poučavanju vjernika duhovnim istinama, a i danas su bitan dio crkvene arhitekture - navodi pakoški župnik.

Nakon mise i blagoslova vitraja u nedjelju, zadarski nadbiskup udjelit će potpuni oprost onima koji su pohađali program pučkih misija.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.