1 min. čitanja

ZADARSKI BADNJAK Na Plovaniji "pala" fritaja od 111 jaja

ZADARSKI BADNJAK Na Plovaniji "pala" fritaja od 111 jaja
Foto: Screenshot/HRT

Uoči Badnjeg jutra tradicionalno uz ribu, organizirana je i priprema rekordne fritaje od čak 1111 jaja uz dodatak autohtonog zadarskog tartufa. 

Samo jako dobro organizirana ekipa može sprovesti u djelo ovakav pothvat. 

- U prošlosti se već na Plovaniji 23. prosinca uvijek slavio dan prije Badnjaka, spremali smo već tu fritaju. Kako uvijek u životu mislimo da treba postizati neke nove vrhove, tako smo se odlučili da baš bude 1111 jaja. Mobilizirati ljude na Plovaniji nije nikakav problem, ovo je već uigrana ekipa, kaže Ivan Jurić, predsjednik MO Plovanija, za HRT.

Počinje se s pripremom dodataka fritaji. Obavezna panceta, dobrodošao pršut i mlada kapula, tako je prošlo bez suza.

- Mlada kapulica, slatka je, kad su ovi ljudi ovako slatki, onda je i ona, kaže Ive Kalac.

Dok se pirja podloga, s druge se strane već razbijaju jaja, i to na tisuće njih.

- Nije teško ako čovik ima volju i želju, a tko nema, teško mu je i dva jaja razbiti, meni nije teško, hvala Bogu, smije se Dinko Knez.

Velika tava, velika pomagala, velika fritaja nužne su,a onda treba miješati i miješati, ali ruku nije nedostajalo.

Pri samom kraju, kad se već ugasio plamen, dodaje se pravo dalmatinsko blago. Gotovo 4 kilograma tartufa i nešto tartufate za baršunast doživljaj i ulje bijelog tartufa ovu su fritaju pretvorili u istinski gastronomski doživljaj.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2025 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.