1 min. čitanja

Zadarski arheolozi pronašli konjsku glavu staru 17 tisuća godina!

Zadarski arheolozi pronašli konjsku glavu staru 17 tisuća godina!
Foto: EpiC

ZADAR - Povijest pokrivena zemljom skriva brojne tajne, a zadarski su arheolozi na pragu jednog, po svemu sudeći nevjerojatnog otkrića!

Na službenoj facebook stranici projekta EpiC - Epigravetijenske zajednice sjeverne Dalmacije objavili su više o svom pronalasku:

- Možda je kišna nedjelja, ali ekipu niti to ne može zaustaviti. Iako se činilo da ćemo ostati na toplom i suhom, i baviti se administrativnim dijelom arheologije, znatiželja nam nije dala mira. Pri kraju radnog dana ukazao nam se, prema našoj slobodnoj procjeni, jednorog. Čekamo kolegu Radovića da nalaz potvrdi. Šalu na stranu, riječ je o konju starom čak 17000 godina! . Nestrpljivo iščekujemo vaše prijedloge za ime - poručili su zadarski arheolozi.

Možda je kišna nedjelja, ali ekipu niti to ne može zaustaviti. Iako se činilo da ćemo ostati na toplom i suhom, i baviti...

Posted by EpiC - Epigravetijenske zajednice sjeverne Dalmacije on Sunday, September 25, 2022

- Pronašli smo konjoliku glavu i sada čekamo potvrdu drugih kolega znanstvenika je li riječ o vrsti konja koja je davno izumrla ili se radi o ostacima divljeg konja. Osim toga pronašli smo i tragove vatrišta te ostatke lovačkoga pribora što je i uobičajeno za to doba - izjavio je za Radio Zadar voditelj istraživanja Dario Vujević s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru.

Kako je riječ o sloju zemlje koji seže u razdoblje starije od 17 tisuća godina, te se podudara sa zadnjim ledenim dobom, očito je da i životinjski ostaci potječu iz tog razdoblja.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.