2 min. čitanja

Zadarska županija kroz Plan razvoja, za otoke planira izdvojiti 25,6 milijuna eura

Zadarska županija kroz Plan razvoja, za otoke planira izdvojiti 25,6 milijuna eura
Foto: Depositphotos

ZADAR - U Velikoj vijećnici Zadarske županije održana je IV. sjednica Radne skupine – Otočnog partnerstva u sklopu provedbe Plana razvoja otoka Zadarske županije 2021. – 2027., Teritorijalne strategije razvoja otoka Zadarske županije 2021. – 2027.

-Na sjednici, na kojoj su predstavljeni procedura, uvjeti i rezultati Javnog poziva na dostavu prijava za sudjelovanje u postupku pred-odabira prihvatljivih prijavitelja te integriranih projektnih prijedloga u svrhu provedbe teritorijalne strategije za područje otoka Zadarske županije, prisustvovali su zamjenik zadarskog župana Šime Vicković, ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, ujedno i voditeljica Otočnog partnerstva Zadarske županije Marina Dujmović Vuković, te ostali članovi Otočnog partnerstva, pišu Naši školji.

Donesena je i odluka o suglasnosti na projektne prijedloge koji se prijavljuju na poziv na dostavu prijava za sudjelovanje u postupku predodabira za područje Zadarske županije. Poziv je objavilo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Voditeljica Radne skupine Dujmović Vuković istaknula je i da je proces prioritizacije projekata započeo početkom 2023. godine, kada je zaprimljeno 139 projektnih prijedloga, a od kojih je 109 bilo prihvatljivo za financiranje u okviru Integriranog teritorijalnog programa (ITP) 2021.-2027. Ukupna vrijednost tih projekata bila je 166 milijuna eura, što je više od alokacije za cijeli ITP za otoke. Podsjetila je da je za sve hrvatske obalno-otočne županije osigurano 150 milijuna eura.

Iznos dodijeljen Zadarskoj županiji u okviru ITP-a za otoke je 25,6 milijuna eura, a najviše sredstava koja se kroz ovaj proces mogu ugovoriti je 110 % alokacije, odnosno 28,160.000 eura, naglasio je zamjenik župana Vicković.

Na sjednici su predstavljeni svi zaprimljeni projektni prijedlozi, postupak ocjene pristiglih prijava sukladno kriterijima prihvatljivosti i prioritizacije te broj bodova ostvaren po svakom projektu. Od ukupno devet projektnih prijedloga za koje je proveden postupak ocjene pristiglih prijava, sedam je uvršteno na konačni prijedlog popisa mogućih prijavitelja i projektnih prijedloga za prioritetno financiranje u okviru ITP-a, RSO 5.2., dok su preostala dva projektna prijedloga uvrštena na rezervnu listu.

Konačni prijedlog popisa mogućih prijavitelja i projektnih prijedloga:

Projekt ARHIPELOGOS, nositelja Sveučilište u Zadru

Projekt ARHIPELAG KULTURE, nositelja Grad Pag

Projekt Energija otoka, nositelja Psihijatrijske bolnice Ugljan

Projekt ŽIVOT ARHIPELAGA, nositelja Općine Preko

Projekt OTPORAN ARHIPELAG, nositelja Općine Pašman

Projekt Smart hub PAG, nositelja Srednja škola Bartula Kašića Pag te

Projekt ZELENI ARHIPELAG, nositelja Općine Preko.

Sedam najviše ocijenjenih projekta uključuje više od 20 pojedinačnih investicija, odnosno podprojekata budući da je jedan od uvjeta bila integriranost projektnih prijedloga koji će svojom realizacijom doprinijeti poboljšanju kvalitete života i rada u više otočnih mjesta i općina.

Na sjednici je donesena odluka o suglasnosti na projektne prijedloge koji se prijavljuju na poziv Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

-Donošenjem ove odluke ispunjeni su svi preduvjeti za prijavu na poziv na dostavu prijava za sudjelovanje u postupku predodabira za područje Zadarske županije koje je objavilo ministarstvo, rekla je voditeljica Otočnog partnerstva Dujmović Vuković.

U nadolazećem razdoblju očekuje se evaluacija nadležnog tijela, tj. Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i odobrenje predložene liste projektnih prijedloga te sklapanje sporazuma između ministarstva i Zadarske županije. Nakon toga slijedi objava poziva za prijavu projekata.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.