1 min. čitanja

Zadarska pomorska policija uhvatila krivolovca s 1590 strogo zaštićenih ježinaca!

Zadarska pomorska policija uhvatila krivolovca s 1590 strogo zaštićenih ježinaca!
Foto: MUP

Pojačane aktivnosti Postaje pomorske i aerodromske policijske postaje Zadar u zadarskom akvatoriju rezultirale podnošenjem kaznene prijave te sankcioniranjem prekršaja iz Zakona o morskom ribarstvu.

Policijski službenici Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar proveli su kriminalističko istraživanje nad 41-godišnjim hrvatskim državljaninom, kojeg se sumnjiči za kazneno djelo „Uništavanje zaštićenih dijelova prirode“( opisano u čl.200 st.1 KZ-a).

Naime, osumnjičenog su u subotu, 18.veljače 2023.godine oko 17,00 sati u Pašmanskom kanalu zatekli policijski službenici Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar kako obavlja gospodarski ribolov bez potrebnih dozvola čime je počinio prekršaj iz Zakona o morskom ribarstvu ( čl.15 st.1 ).

Daljnjim policijskim postupanjem pronađene su tri plastične kutije u kojima se nalazilo ukupno 1590 komada strogo zaštićenih morskih organizama- ježinaca, te ronilačka oprema koja je oduzeta kao i ulov.

Protiv osumnjičenog se nadležnom državnom odvjetništvu podnosi kaznena prijava redovnim putem, te je prekršajno sankcioniran zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o morskom ribarstvu.

Nadlje, istog dana u 22,20 sati u mjestu Turanj, zatečeno je plovilo u blizini otoka Galešnjak te je provedenom kontrolom utvrđeno kako 31-godinšnji hrvatski državljanin obavlja gospodarski ribolov, a da pri tome ne posjeduje potrebne dozvole, čime je počinio prekršaj iz Zakona o morskom ribarstvu (čl. 15. st.1.),  kao i  prekršaj iz Uredbe vijeća EZ-a (čl. 42 st.1 t. a).

Također isti kod sebe nije posjedovao osobnu iskaznicu čime je počinio prekršaj iz Zakona o osobnoj iskaznici (čl. 16 st.1), a na zahtjev službene osobe nije predočio policu osiguranja za plovilo čime je počinio prekršaj iz Zakona o obveznim osiguranjima u prometu (čl. 6 st.1). Isti je zbog svega navedenog prekršajno sankcioniran.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.