2 min. čitanja

Zadar u novu godinu ušao s blokiranim proračunom

Zadar u novu godinu ušao s blokiranim proračunom
Foto: Boris Kačan

ZADAR - Zadar je u novu godinu ušao s blokiranim proračunom. Nakon što ga je Gradsko vijeće izglasalo, gradonačelnik je obustavio primjenu proračuna i proslijedio ga Ministarstvu financija na procjenu zakonitosti prihvaćenih amandmana zadarske oporbe.

U Zadru se već danima nagađa kako će funkcionirati grad u financijskoj blokadi, javlja HRT.

- Sigurno da se trebaju napraviti neke korekcije i dogovoriti se s oporbom da se nađe kvalitetno rješenje kako bi naš grad normalno funkcionirao, za HRT rekao je jedan od prolaznika.

- Ovako nećemo naprijed. Zadar će stagnirati, kazala je prolaznica.

To misli i pročelnik za financije.

- Nema ugovaranja novih poslova, novih postupaka javnih nabava već samo započete ugovorne obveze koje imamo i financiranje tzv. hladnog pogona. Jednostavno ćemo biti u statusu gdje ćemo vegetirati, istaknuo je Ivan Mijolović, pročelnik za financije Grada Zadra.

Dok predsjednik Gradskog vijeća smatra da gradonačelnik s pročelnicima zastrašuje proračunske korisnike i odgovornost prebacuje na oporbu.

- Da je gradonačelnik povukao proračun tada bismo izašli na izbore i ti izbori bi nužno doveli do toga da i vijećnici zbog vlastitog digniteta podnesu ostavku. Budući da nije, kao jedini ovlašteni predlagatelj, odlučio povući proračun onda je trebao krenuti s izvršenjem tog proračuna, rekao je Marko Vučetić, predsjednik Gradskog vijeća Zadra.

I prepustiti Ministarstvu financija da utvrdi eventualne nezakonitosti u proračunu.

- Ovo nije nešto što izlazi izvan okvira zakona iako se prvi put događa u Hrvatskoj, ali je dobro da se svi suočimo s time da možemo djelovati u korist grada Zadra i u korist pročišćavanja demokracije, a demokracija se najbolje pročišćava kada dolazi do uskrate nekih financijskih sredstava, kazao je Vučetić.

Svima koji primaju osobni dohodak iz gradske blagajne, plaće kasne.

- Mi smo bili sad s gradonačelnikom na sastanku, mi smo plaću već trebali dobiti, do 10. i ako plaća ne bude do petka  i u ponedjeljak ovdje organiziramo prosvjed, rekao je Josip Šare, Udruga sindikata profesionalnih vatrogasaca RH - podružnica Zadar.

- U tijeku je izrada odluke o financiraju nužnih rashoda i izdataka očekujemo da ćemo dao kraja tjedna tu odluku i ona se radi na rok od tri mjeseca i da ćemo u tom periodu financirati samo nužne rashode, kazao je Mijolović.

A time i plaće za 800-tinjak zaposlenika. Posao sada čeka Ministarstvo financija koje će ili odblokirati blagajnu Zadra ili  zadarski proračun poslati Visokom upravnom sudu koje mora donijeti rješenje o njegovoj zakonitosti ili nezakonitosti.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Gradonačelnik Zadra obavijestio vatrogasce da je proračun grada izglasan nezakonito i da zato nema plaća
Predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, Iva Šušković, komentirala je slučaj u Zadru gdje su vatrogasci ostali bez plaća. Šušković je objasnila da je isti slučaj i u Novoj Gradišci. - Gradonačelnik Zadra je obavijestio vatrogasce da je proračun grada izglasan nezakonit…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.