2 min. čitanja

Zadar na dvije godine postaje centar moderne umjetnosti - Umjetnine Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti stižu u grad

Zadar na dvije godine postaje centar moderne umjetnosti - Umjetnine Nacionalnog muzeja  moderne umjetnosti stižu u grad
Foto: Facebook, Zelimir Mastrovic

ZADAR - U Providurovoj palači u Zadru, otvorit će se izložba koju čini građa Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti.

U utorak je tako krenula prva pošiljka građe iz Zagreba za Zadar. U naredna dva tjedna planira se donijeti više od 90 slika, 71 skulpture te 34 fotografije i novih medija, djela koja će svoj privremeni dom naći u prizemlju, na prvom i drugom katu Providurove palače.

Ta će se građa kroz dvije godine gostovanja u Zadru djelomično mijenjati i to kroz više koncepcija. Prvu je načinio ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, Branko Franceschi te je naslovio Jedan svijet.

Ugovorom sklopljenim između Ministarstva kulture i medija, Grada Zadra i Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, u veljači ove godine u Providurovoj palači u Zadru, najavljeno je privremeno izmještanje dijela zbirke Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti iz Zagreba u Zadar.

Foto: Kneževa palača

Dovršetkom obnove drugog dijela kompleksa II PALAČE, odnosno Providurove palače, realizirana je infrastruktura s oko 2000 m2 izložbenih dvorana, ovjenčana brojnim nagradama kao što su Viktor Kovačić, Oris, Vladimir Nazor, Kulturna atrakcija godine.

U razgovorima i planovima ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, gradonačelnika Branka Dukića i ravnatelja NMMU Branka Franceschija, definiran je prihvat građe od nacionalnog značaja, kako slika tako i skulptura, fotografija kao i novih medija iz bogatog fundusa Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti te je paralelno s time kroz proračun Grada Zadra osigurana interijerska i muzejska oprema nužna za pripremu, postav, a potom i otvaranje izložbe pod nazivom “Jedan svijet”.

Rad na samoj pripremi izložbe odvija se u suradnji Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti i Narodnog muzeja Zadar ujedno i partnera izložbe, te predstavlja jedan od oglednih primjera dobre prakse međumuzejske suradnje i to na izazovnom zadatku. Po prvi put u Hrvatskoj građa od nacionalnog značaja izmješta se izvan matičnog grada i prostora.

Uz gradonačelnika grada Zadra koji smatra da je ovo vrlo važan trenutak za kulturu grada Zadra i muzejsku djelatnost općenito u Republici Hrvatskoj, radost dijeli i ravnatelj NMMU, Branko Franceschi.

- Nakon godine dana obavljanja složenih administrativnih poslova, dogovaranja i ugovaranja, na put prema Zadru krenuo je prvi kontingent umjetnina iz zbirke Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti. Projekt kojeg provodimo zajedno sa Upravnim odjelom za kulturu Grada Zadra, zadarskim Narodnim muzejom te uz svesrdnu podršku Ministarstva kulture i medija ima sve izglede da po svojoj koncepciji domaćoj muzejskoj praksi postavi nova mjerila. No, najvažnije je što vjerujemo da će građani Zadra i njihovi gosti uz užitak razgledavanja 200 vrhunskih djela hrvatske likovne umjetnosti nastalih od 1850. godine do danas, biti nadahnuti na razmišljanje o ključnim pitanjima koja obilježavaju njihov doživljaj svijeta. Svjesni smo da se svrha i društvena uloga umjetničkog muzeja ne iscrpljuju u domeni estetskih fenomena. Želimo više, ambicija nam je da postav zbirke funkcionira kao platforma sučeljavanja sa svim aspektima, radostima i nedoumicama naše stvarnosti i civilizacije. Umjetnost ima tu moć i mi je želimo podijeliti s publikom - kazao je Franceschi, piše Novi radio.

Realizacija ovog projekta sufinancira se sredstvima Ministarstva kulture i medija, Grada Zadra i Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.