Zabrana pijančevanja i divljanja po Splitu odjeknula u Britaniji: "Splićani navode loše ponašanje britanskih turista"

SPLIT - Vijest o zabrani pijančevanja u staroj gradskoj jezgri grada Splita i divljanja na javnim mjestima odjeknula je tamo, odakle i dolazi dobar dio onih koji se po Splitu i Dalmaciji ponašaju preopušteno i neodgovorno.

- Hrvatski grad Split najnovije je europsko turističko odredište koje je odlučilo suzbiti problematično ponašanje posjetitelja uz pomoć novčanih kazni. Gradski vijećnici prošlog su mjeseca usvojili nove mjere, a policija u gradu sada ima ovlasti izricati kazne u iznosu od 130 do 260 funti za konzumiranje alkohola, spavanje, povraćanje ili mokrenje na javnim mjestima - piše britanski Inews.

Podsjećaju tako svoje čitatelje da će ispijanje alkohola unutar 100 metara od škole ili vrtića također rezultirati sličnom kaznom, kao i penjanje na javne spomenike ili u fontane. Prve kazne izrečene su 13 turistima početkom lipnja. Posjetitelji iz Ujedinjenog Kraljevstva su drugo najveće tržište turista u Splitu, a lokalni stanovnici su naveli loše ponašanje britanskih turista.

U pismu koje je Get Getanima prošlog kolovoza poslao splitskim vlastima, stoji: "Teror kojem smo izloženi od pojedinih turista i onih koji im pružaju usluge je neprihvatljiv. Smatramo da je ponašanje pijanih pojedinaca potpuno neprihvatljivo. Mokrenje i povraćanje nisu više sporadični događaji. Također smo okruženi smećem i izloženi buci i gužvama. Podsjećamo vas da gradska četvrt Grad upravo to i jest: gradska četvrt, naseljena iscrpljenim stanarima koji ne žive od turizma."

Organizacija se opisuje kao "skupina domaćih stanovnika Splita koji žive u Dioklecijanovoj palači, spomeniku zaštićenom od strane UNESCO-a, i u starom gradskom centru Splita." Privatna Facebook stranica grupe ima 1.600 članova.Javna Facebook stranica namijenjena splitskim stanovnicima, nazvana "GetDirekt", redovito objavljuje videozapise o problematičnom ponašanju na splitskim ulicama, a ispod njih su komentari poput: "Split je mjesto noćnog divljanja britanskih turista. Vrištanje, razbijanje boca, mokrenje, dodaje Inews.

"Mještani su na rubu izdržljivosti; žele preuzeti stvari u svoje ruke. Tražimo od vlasti da poduzmu mjere i patroliraju ulicama nakon 23 sata."

Prenose i riječi splitskog dogradonačelnika Ivoševića:

- Želimo preoblikovati Split, želimo promijeniti vrstu gostiju koji dolazi u naš grad. Želimo skinuti grad s liste popularnih zabavnih odredišta i privući obitelji ili pojedince koji uživaju u našem gradu, u ljepoti mora, a koji neće divljati u Splitu.

Ako Split, s populacijom od oko 178.000, ima problema s bučnim turistima, to je još izraženije u drugim manjim gradovima i selima duž obale.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Grad Split počeo rigorozno kažnjavati konzumiranje alkohola i vršenje nužde na javnim površinama
U Gradu Splitu odlučili su stati na kraj divljanju turista, ali i ponekog domaćeg, pa su tamošnji komunalni redari tako krenuli ispisivati rigorozne kazne. Odlukom Gradskog vijeća tako će se s 300 eura kažnjavati konzumiranje alkohola na površini javne namjene (one površine manje 100 metara…