ZABORAVLJENA DALMACIJA Izložba koja na svjetlo dana vadi zaboravljene artefakte prošlosti

SPLIT - Izložba ˝Zaboravljena Dalmacija 1.˝ logički je nastavak rada Igora Goleša, autora istoimenih monografija, na promociji autentičnih vizura Dalmacija, s kraja 19. stoljeća do 1960. godine.

Njegova Zaboravljena Dalmacija je ona sa starih razglednica, fotografija i starih dokumenta kao nijemih svjedoka jednog vremena, one i podsjećaju na jednostavnost života u eri kada je tako malo trebalo za sreću, a ljudi su živjeli skromno, njegujući kult obitelji i tradicijske vrijednosti; sve ono što danas kopni pred naletima suvremene ere, pritom postavljajući pitanje i nama samima koliko uistinu radimo na očuvanju našeg identiteta.

Osnovni postav izložbe čini 25 reproduciranih starih fotografija velikog formata, s različitih lokacija širom Dalmacije, a na ovoj splitskoj izložbi autor je u suradnji s kolegama kolekcionarima proširio osnovni postav pružajući posjetiteljima i priliku da vide nevjerovatne dokumente vezane za dalmatinsku povijest iz 19. i 20. stoljeća kao i niz drugih originalnih fotografija i razglednica iz tog vremena.

Svakako neki od najzanimljivijih eksponata koji se mogu vidjeti na izložbi su: inventarna knjiga jedrenjaka "Zabulon" iz 1878., smrtna presuda ubojici Ivanu Kutlači u Zadru iz 1844., proglas o otvaranju cesta  i konačišta u Dalmatinskoj zagori iz 1807., diploma kapetana Nikole Župe iz 1838., Riegerova mapa Jadrana iz 1860., unikatna fotografija laboratorija za navrtanje vinove loze u Zavali na Hvaru iz 1909., razglednice iz 1914. koje prikazuju prenos posmrtnih ostataka Franza Ferdinanda i supruge kroz Metković, razglednice s obljetnice proslave 300. godišnjice Svetog Križa u Vrboskoj, etikete dalmatinskih vina s početka 20. stoljeća, fotografije dalmatinskih kapetana iz perioda 1861.-1863., album s fotografijama Splita iz 1889. i mnoge druge ...

Autor Igor Goleš o izložbi:

Izložba Zaboravljena Dalmacija 1?

Zašto broj 1? Zato što mislim da je ovo tek početak. Dalmacija u svojim njedrima krije toliko mozaika povijesti da oni neprestano izniču iz tmine kao zaboravljeni artefakti koji su sasvim slučajno negdje pronađeni i formirani kao dijelovi kolekcionarskih zbirki koje se godinama mukotrpno grade. Razmišljajući o postavu svoje prve izložbe htio sam vam pokazati prvenstveno ono sebi najdraže, stare fotografije i razglednice. ali i druge papirnate poslastice, memorandume, pisma, dokumente, potvrde, telegrame, mape... Miris papira i njegov sadržaj moja su neprestalna kolekcionarska inspiracija. Stoga sam htio da uživate u ovom prvom predstavljanju svih blagodati i informacija koje papir pruža, nisam htio skretati svjetla reflektora na druge predmete. Skulpture, nošnje, srebrno posuđe, numizmatika, medalje, značke, ulja na platnu... svi oni s temom Dalmacije strpljivo čekaju svoj red, svoju pozivnicu u budućnosti da se također predstave vašim očima .... To će biti Zaboravljena Dalmacija 2... A 3, 4 ili 5 hoće li ih i kada biti, to ćemo tek vidjeti. Sada želim svima vama da uživate u duhu stare Dalmacije i zahvaljujem od srca dragim kolekcionarskim prijateljima što su se pridružili ovoj mojoj izložbi te iz svojih škrinjica izvadili svoje sakupljačke poslastice i podijelili ih sa svima nama. Oni su redom: Siniša Šime Matković, Frane Mikelić, Mario Talajić, Zlatko Huzek, Soniboj Grgin, Alan Mandić, Ivica Ćurković, Mihovil Lušić, Damir Drvodelić i Ante Meštrović. Posebno trebam zahvaliti ravnatelju Hrvatskog pomorskog muzeja Split gospodinu Ljubomiru Radiću koji je prepoznao rad, trud i muku u prikupljanju naše Zaboravljene Dalmacije, te nam dao priliku da je podijelimo sa svima vama. Uživajte u njoj !

Zaboravljenu Dalmaciju možete pogledati u Hrvatskom pomorskom muzeju Split od prvog prosinca u podne, pa sve do 28. siječnja 2023. godine.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

MORSKA KNJIGA Pozdrav iz zaboravljene Dalmacije | | Morski HR
Monografija “Pozdrav iz zaboravljene Dalmacije ” izišla je iz tiska prije mjesec dana, a nastavak je popularnih inačica knjiga “Zaboravljena Dalmacija na starim razglednicama”. Ovo