4 min. čitanja

ZA SVE JE KRIVA KANALIZACIJA Mještani Vidalića optužuju grad i komunalac za devastaciju pomorskog dobra – Oni uzvraćaju: “Ovo je strateški projekt, a plaže nisu vaše vlasništvo”

ZA SVE JE KRIVA KANALIZACIJA Mještani Vidalića optužuju grad i komunalac za devastaciju pomorskog dobra – Oni uzvraćaju: “Ovo je strateški projekt, a plaže nisu vaše vlasništvo”
Foto: Čitatelj

NOVALJA – Projekt “Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture Aglomeracije Novalja”, koji je sufinanciran od strane Europske unije i koji je Vlada RH 2017. proglasila strateškim investicijskim projektom, nailazi na otpor stanovnika naselja Vidalići, koji tvrde da izvođači uništavaju pomorsko dobro.

U tijeku je, naime, projekt izgradnje kanalizacije na području grada Novalje, a sporni dio nalazi se u mjestu Vidalići gdje bi, kažu, iznad kanalizacije, uz more trebala ići betonirana šetnica širine 5 metara.

Foto: Čitatelj

– Mještani naselja Vidalići nisu protiv projekta kanalizacije, već načina na koji se izvodi, prvenstveno smo protiv ceste koja ide preko prirodnih plaža, pogotovo u toj širini. Sada se upravo događa nasipavanje i uništenje plaža, drveća kojih je ionako malo na pomorskom dobru i kasnije će biti betonizacija obale. Gradonačelnik i direktor Komunalija ( koje provode projekt) nemaju sluha za ljude koji tu žive – napisao nam je stanovnik Vidalića, koji nam je i poslao fotografije na kojima bager raskopava obalu i zamućuje more.

Kaže da su gotovo svi mještani Vidalića potpisali peticiju kojom se protive ovakvom načinu uređenja komunalne infrastrukture, no da ista nije naišla na plodno tlo.

Obratili smo se stoga gradonačelniku Novalje Ivanu Dabi, koji nije htio službeno komentirati ovaj slučaj. Kazao je tek da je u pitanju projekt koji je Ministarstvo gospodarstva proglasilo strateškim za RH, da je kao takav financiran sredstvima Europske unije te da je projekt prošao rigorozne provjere. Za detaljnije informacije uputio nas je na tvrtku Komunalija d.o.o.

Foto: Čitatelj

Tamo nam pak potvrđuju kako je uistinu riječ o strateški važnom projektu financiranom od Europske unije, a u službenom odgovoru direktora tvrtke Nevena Korde, između ostalog, stoji i ovo:

– Radovi na predmetnoj mikrolokaciji u naselju Vidalići, za koju ste postavili upit, izvode se sukladno izdanoj građevinskoj dozvoli za projekt „Dogradnja sustava sanitarne odvodnje Grada Novalje za naselja Caska, Vidalići, Kustići, Zubovići, dionica od Metajne do Zubovića te dionica prema uređaju Vrtić” od 28.06.2017., izvršne i pravomoćne dana 24.07.2017. KLASA: UP/I–361–03/16–01/39; URBROJ: 2125/1-08–2–17–03 Izdane po Upravnom odjelu za graditeljstvo, zaštitu okoliša i prirode te komunalno gospodarstvo Ispostava Novalja.

U postupku izdavanja iste ishođena su sva rješenja Ministarstva zaštite okoliša i energetike kao dijela cjeline projekta Poboljšanja vodno komunalne infrastrukture Aglomeracije Novalja. Projekt „Dogradnja sustava sanitarne odvodnje Grada Novalje za naselja Caska, Vidalići, Kustići, Zubovići, dionica od Metajne do Zubovića te dionica prema uređaju Vrtić” definira zonu obuhvata i u dijelu pomorskog dobra, vođenjem gravitacijskih i tlačnih kolektora te pripadajućih crpnih stanica u sustavu sanitarne odvodnje.

Zaštitni AB obalni zid kolektora izvodi se na dijelovima trase kolektora i CS u zoni obalnog pojasa kako bi se zadovoljili temeljni zahtjevi za građevinu, a ujedno i formirao pristup sustavu kolektora i CS, te se omogućio operativni rad na sustavu sanitarne odvodnje za potrebe redovnog, periodičnog i izvanrednog održavanja. Formiranje koridora za pristup sustavu sanitarne odvodnje nema funkciju formiranja puta za promet vozilima ili bilo kakvu mogućnost za bilo koji oblik javnog prometa – napisao nam je direktor Korda.

Foto: Plaža Vidalići/Ćitatelj

Ističe kako je izgradnja kanalizacije na ovom području bila više nego potrebna.

– Sam zahvat u prostoru osim povećanja priključenosti ima za cilj prikupiti dodatne količine sanitarnih otpadnih voda koje se trenutačno neadekvatno ispuštaju i infiltriraju u okoliš najvećim dijelom zbog nepravilno izgrađenih septičkih jama. Cilj predmetnog projekta je zaštita okoliša kroz izgradnju kanalizacije kako bi se spriječilo daljnje zagađenje Paškog zaljeva koji je područje slabe izmjene mora. Na predmetnoj mikrolokaciji to je područje Paškog zaljeva koji spada u osjetljiva eutrofna područja Prema odluci o određivanju osjetljivih područja (NN 81/10,141/15) – piše u službenom odgovoru.

Iz tvrtke Komunalija d.o.o. za kraj naglašavaju da je većina „prirodnih“ plaža na koje se pozivaju mještani Vidalića napravljena ilegalnim zahvatima na području pomorskog dobra, “izgradnjom bespravnih molova, betoniranjem sunčališta te djelomičnim nasipavanjem sitnog kamenog materijala, a sve u svrhu ekskluziviteta svojih lokacija i „privatizacije“ dijelova”.

S obzirom da je u pitanju projekt koji bi prema riječima lokalnih dužnosnika trebao poboljšati ekološko-zdravstveno stanje cijelog područja, teško da će nezadovoljnim mještanima biti ispunjeni zahtjevi.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.