3 min. čitanja

Za najpovoljniji let iz Dubrovnika za Zagreb morat ćete izdvojiti čak 185 eura

Za najpovoljniji let iz Dubrovnika za Zagreb morat ćete izdvojiti čak 185 eura
Foto: Wikimedia

Hitno morate idućeg tjedna do Zagreba? Možda na pregled kod doktora ili na poslovni sastanak? Proći ćete skuplje nego da putujete do drugih udaljenijih europskih destinacija. Naime, ako želite ‘skoknuti’ zrakoplovom do Barija ili Milana, to možete učiniti za manje od 60 eura – uz prtljagu ili za 30 eura sa samo ručnom torbom. Isto vrijedi i za nešto dalja putovanja po Europi, primjerice na put za Stockholm ili Berlin, izdvojit ćete manje od 90 eura.

Ako često putujete iz Dubrovnika za Zagreb avionom, bilo da je riječ o pregledu kod doktora ili drugim žurnim razlozima, za jedan od najpovoljnijih letova idućeg tjedna morali bi izdvojiti čak 185 eura! Riječ je o polasku iz Dubrovnika u ponedjeljak oko 14 sati i povratkom iz Zagrebu u srijedu oko 16 sati. U slučaju da vam je potreban last-minute let za neke druge datume idućeg tjedna, nećete ga moći pronaći ispod 150 eura. A ako ipak planirate unaprijed svoj let do metropole ne možete ga ostvariti za manje od 100, točnije 99 eura! Nikad. Najpovoljniji letovi su najčešće oni u ranu zoru, ili kako u šali naši ljudi govore ‘pekarskim’, a u povratku ste kući tek iza ponoći, piše DuList.

S druge strane, za 58 eura idućeg tjedna, možete s Ryanairom posjetiti Italiju na jedan puni dan i vratiti se doma. Riječ je o povratnim letovima do Barija i Milana. U slučaju da ne želite ponijeti ništa osim ruksaka ili manje torbe, to možete ostvariti za let do Barija za 28, a do Milana za čak 26 eura. Ako vam se ide negdje dalje i dulje, s ovom niskotarifnom kompanijom tri puna dana možete se zaputiti do Stockholma za 59 eura ili u Berlinu za 86 eura. I ovo su cijene s uključenom prtljagom od dva mala kufera do 10 kg.

Ove teme se dotaknuo Gradski vijećnik Andro Vlahušić na sjednici Gradskog vijeća održanoj ovog utorka. On je istaknuo kako je po cijenama Zagreb Dubrovniku najudaljeniji europski grad jer se do brojnih europskih destinacija možete letjeti za 30 do 40 eura, dok je prosječna cijena karte do Zagreba Dubrovčanima 200 eura! Pitao je planira li Grad ijedan model subvencioniranja karata, kakvog smo imali do pandemije.

Gradonačelnik Mato Franković naglasio je kako su tu dva problema: skupoća karte i nemogućnost dobivanja karte jer od lipnja nadalje nemoguće ju je uopće bukirati ako to niste napravili mjesec dana ranije. Tada preostaje jedino sjesti u auto i otići u Zagreb.

- Mi ćemo vrlo skoro odraditi sastanak sa Croatia Airlinesom jer nije korektno penalizirati građane Dubrovnika, a to su upravo napravili kod subvencioniranja avio-prijevoza. Grad Dubrovnik je subvencionirao karte, a oni su digli cijenu za subvencije. Grad je ukupno platio 11 milijuna kuna na program subvencije aviokarata. Ne znam koliko košta jedan avion, mislim da nije 11 milijuna kuna, vjerojatno je puno skuplji, ali mi smo bar kupili rep Croatiji! Moramo pronaći zajednički model u kojem će biti prepoznati građani Dubrovnika pa ako se žele pridružiti programu i Konavle, Župa i Dubrovačko primorje, dobrodošli su, ali ne možemo mi davati subvenciju, a da Croatia na tome zarađuje novac. I Croatia bi trebala imati limite po pitanju visine avio karte. Ne može biti da je RyanAiru isplativo letjeti do Rima za 20 eura, a Croatiji treba do Zagreba platiti 150 eura. To mi nije razumljivo. Da su avioni prazni, u redu, ali još to nisam vidio. To je europskim sredstvima subvencionirana državna linija- rekao je Franković. O maćehinskom odnosu Croatia Airlinesa prema Dubrovniku govorio je i predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica.

- Croatia Airlines je godinama maćeha za nas, dižemo se ujutro k’o zombiji, dolazimo doma nakon ponoći. Dubrovnik je za Croatia Airlines zadnja rupa na svirali, a jedna od bitnijih destinacija po prihodovnoj strukturi - smatra Potrebica, piše DuList.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.