Za dvije do tri godine, Jadranskim morem zaplovit će prvi električni brodovi

SPLIT - Već za dvije do tri godine Jadranom bi trebali zaploviti prvi brodovi na električki pogon. Stručnjaci smatraju da se mogu i projektirati i graditi u Hrvatskoj.

Vlada RH i vlasti trebale bi dati maksimalnu potporu razvoju izgradnje trajekata i putničkih brodova na električni pogon, a industrija izgradnje elektrobrodova trebala bi se razvijati brže nego udio električnih automobila u Hrvatskoj, smatra Ozren Bego, izvanredni profesor sa Zavoda za elektroenergetiku splitskog FESB-a.

Ističe da imamo brodogradilišta koja bi mogla graditi takve brodove te da je do sada u razvoju brodova na električni pogon najdalje otišao Jadroplov. Taj je splitski brodar projektirao jedan od najvećih trajekta na Jadranu koji će moći na električni pogon prevoziti tisuću putnika i 400 vozila, prenosi Index.

Ako se uskoro riješi financiranje izgradnje tog trajekta, on bi mogao zaploviti za dvije godine, smatra Bego.

Navodi i kako se Zavod za elektroenergetiku splitskog FESB-a može angažirati u razvoju industrije za proizvodnju brodova na električni pogon te svojim znanjem sudjelovati u projektiranju takvih brodova, a ne da se taj posao radi u inozemstvu. Nije isključeno, kaže, da se budući da je za elektrobrodove potrebna nova tehnologija, u Hrvatskoj pojave i specijalizirane tvrtke za takve brodove.

Jadrolinija je u siječnju objavila natječaj i počela postupak javne nabave za gradnju triju putničkih brodova na električni pogon, procijenjene vrijednosti 45 milijuna eura, koji bi se sufinancirali iz europskih fondova. Riječ je o tri putnička broda na električni pogon, a namijenjeni su prijevozu putnika i tereta, svaki kapaciteta 389 putnika, s osam članova posade.

Jadroliniji putnički brodovi na električni pogon naručuju se za potrebe plovidbe na državnim brodskim linijama Mali Lošinj - Susak, Šibenik - Vodice  i Suđurađ - Dubrovnik.

Hina

PROČITAJTE JOŠ:

Jadrolinija pokrenula postupak javne nabave tri broda na električni pogon koji će zamijeniti poznate “oldtimere” | | Morski HR
Prije nekoliko tjedana je najavljen, a Jadrolinija je sada i pokrenula postupak javne nabave električnih brodova koji će prevoziti putnike na dubrovačkom, šibenskom i lošinjskom području. Riječ je o