2 min. čitanja

#WeAreNATO: Studenti u Divuljama s hrvatskim vojnicima i vatrogascima

#WeAreNATO: Studenti u Divuljama s hrvatskim vojnicima i vatrogascima
Foto: MORH/ F. Klen

SPLIT - U sklopu projekta We Are NATO studentima iz Splita u OVZ-u Divulje prezentirane su sposobnosti sustava domovinske sigurnosti

U sklopu provedbe projekta We Are NATO Ministarstvo obrane u suradnji s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom u utorak 6. rujna 2022. organiziralo je za studente Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti Sveučilišta u Splitu predstavljanje sposobnosti Operativnog vatrogasnog zapovjedništva, kao i posjet vojarni "Knez Trpimir" u Divuljama.

Foto: MORH/ F. Klen

Zadaće i sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva tijekom protupožarne sezone studentima su prezentirali zapovjednik 395. Eskadrile transportnih helikoptera pukovnik Stjepan Stepić, brigadir Eugen Njari iz Zapovjedno-operativnog središta i pripadnik 395. Eskadrile transportnih helikoptera satnik Duje Voloder.

Studenti su se složili kako im je posjet dodatni motiv da se u budućnosti pridruže jednoj od sastavnica sustava domovinske sigurnosti.

Pokazna vježba Hrvatskog ratnog zrakoplovstva tijekom koje su imali priliku vidjeti dio sposobnosti Hrvatske vojske u protupožarnoj sezoni posebno je dojmila studenticu Kristinu Žunić.

- Zanimljiva je bila i sama prezentacija o radu Operativnog vatrogasnog zapovjedništva. Bilo mi je jako zanimljivo vidjeti kako se to radi u protupožarnoj sezoni - rekla je Kristina i dodala kako smatra da sa članstvom u NATO-u, Republika Hrvatska može puno toga i dobiti.

- Vjerujem kako zbog kvalitetnog kadra koji imaju hrvatske Oružane snage i mi možemo puno toga ponuditi NATO-u“, zaključila je.

Student Ante Strinić rekao je kako je bilo zanimljivo vidjeti način funkcioniranja Hrvatske vojske i Hrvatske vatrogasne zajednice te kako je posebno zanimljiva bila pokazna vježba HRZ-a.

- Dojam je takav da uistinu naša HV i HVZ, odnosno sve sastavnice sustava domovinske sigurnosti, rade fantastičan posao - istaknuo je dodavši kako vjeruje da će i on u budućnosti biti dio sustava domovinske sigurnosti.

- NATO ima uvelike utjecaj i na civilne strukture te može utjecati na razvoj civilnog društva pa vjerujem da će se to u budućnosti događati i dalje - zaključio je.

Foto: MORH/ F. Klen

- Bilo mi je zaista zadovoljstvo vidjeti mlade ljude izrazito zainteresirane za aktivnosti Hrvatske vojske, ali i aktivnosti drugih sastavnica sustava domovinske sigurnosti. Ovo je i nama prilika da pokažemo mladim ljudima svoj posao, svoju svakodnevicu i sve ono što naš poziv podrazumijeva - rekao je brigadir Eugen Njari.

- Bila mi je čast i zadovoljstvo ugostiti baš ove studente i pokazati im kapacitete i sposobnosti za zadaće za koje smo deklarirani, odnosno gašenje požara. Uvijek smo otvoreni za mlade ljude kako bi se upoznali s time što radimo te kako pridonosimo civilnim institucijama u zaštiti od požara - rekao je  pukovnik Stjepan Stepić.

Naime, We Are NATO kampanja prikazuje središnju uloga NATO-a u održavanju euroatlantske sigurnosti, načine na koje Savez koristi diplomaciju, vojne snage i tehnološki napredak radi osiguranja mira, kao i ulogu NATO-a u globalnoj sigurnosti.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.