3 min. čitanja

Vulkanska erupcija kod Tonge najveća je ikada zabilježena

Vulkanska erupcija kod Tonge najveća je ikada zabilježena
Foto: Twitter

Znanstvenici su objavili da je erupcija podvodnog vulkana u blizini Tonge proizvela najveći ikada zabilježeni oblak, piše novinska agencija DPA.

Podvodni vulkan Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai, 65 kilometara sjeverno od glavnog grada Tonge Nuku'alofe, eruptirao je u siječnju, poslavši u nebo golemi oblak pepela i plina.

Novo istraživanje Sveučilišta Oxford, objavljeno u petak u časopisu Science, otkrilo je da je vulkanski oblak prvi probio sloj mezosfere, prenosi HRT.

Istraživači su otkrili da je oblak dosegao visinu od 57 kilometara, ubrizgavajući materijal kroz stratosferu i izravno u mezosferu, koja počinje na oko 50 km iznad Zemljine površine.

ERUPCIJA NA TONGI Tsunami stigao do Japana i SAD-a, a udarni val zabilježen i u Istri! | | Morski HR
Tsunami izazvan erupcijom vulkana na otočju Tonga prouzročio je “značajnu” štetu u Nuku’alofi, glavnom gradu arhipelaga, izjavila je novozelandska premijerka Jacinda Ardern, dodajući da


Prethodno je na najvišoj zabilježenoj razini od 40 kilometara bio oblak nakon erupcije filipinske planine Pinatubo 1991., dok je na drugom mjestu erupcija El Chichona u Meksiku 1982. s 31 kilometrom.

Glavni autor Simon Proud rekao je da su otkrića "izvanredan rezultat" jer istraživači nikada prije nisu vidjeli tako visok oblak bilo koje vrste.

- Nadalje, mogućnost procjene visine na način na koji smo to učinili (koristeći metodu paralakse) moguća je tek sada kada imamo dobru satelitsku pokrivenost. To ne bi bilo moguće prije desetak godina, dodao je.

Obično znanstvenici mogu mjeriti visinu oblaka proučavajući njegovu temperaturu. Međutim, erupcija Tonge bila je previsoka.

Na Tongi nakon erupcije jedan otok izbrisan s lica Zemlje | | Morski HR
Sve kuće na jednom od manjih vanjskih otoka arhipelaga Tonga uništene su u snažnoj vulkanskoj erupciji i cunamiju koji je uslijedio, a do sada su potvrđena tri smrtna slučaja, priopćila je u utorak

Umjesto toga, istraživači su koristili višestruke satelitske slike kako bi usporedili razliku u visini oblaka.

Suator Andrew Prata rekao je da se istraživači sada nadaju primijeniti tehniku mjerenja na druge erupcije.

Dodao je kako žele shvatiti zašto je oblak Tonga otišao tako visoko i kakvi će biti utjecaji na klimu ove erupcije.

Otprilike 84 posto od približno 105.000 stanovnika na svim otocima Tonge bilo je pogođeno pepelom izazvanim erupcijama i kasnijim tsunamijem, čiji su valovi dosezali čak do Aljaske.

V.K./HRT/Hina

PROČITAJTE JOŠ:

Erupcija vulkana u otočnoj državi Tonga povećala dubinu kratera gotovo 6 puta | | Morski HR
Završeno je mapiranje ušća podvodnog vulkana Hunga-Tonga Hunga-Ha’apai u otočnoj državi Tonga, koji je 15. siječnja ove godine proizveo najveću Zemljinu atmosfersku eksploziju u posljednjih stoti
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.