3 min. čitanja

VRANJIČANI SU U PRAVU Zabilježene pojačane razine arsena u zraku na sjeveru Splita!

VRANJIČANI SU U PRAVU Zabilježene pojačane razine arsena u zraku na sjeveru Splita!
Foto: GI Mjesto koje hoće živjeti / Ilustracija

SPLIT - Grad Split u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo SDŽ u ožujku 2023. godine proveo je mjerenje kvalitete zraka i ukupne taložne tvari u sjevernom dijelu Splita (GK Brda) na lokacijama kod DV Pluton (BRDA 1) i kod DV Veseli patuljak (BRDA 2).

Rezultati koje donosimo su preliminarni te nas očekuje još mjerenja u proljetnom, ljetnom i jesenskom periodu, nakon čega se može dati konačna ocjena kvalitete zraka.

Kvaliteta zraka na postaji BRDA 1 narušena je u tri od 15 dana, koliko je trajalo mjerenje, prekoračenjem godišnje granične i ciljne vrijednosti (6ng/m^3) za arsen u česticama PM10:

15.03.2023. 7,703ng/m^3

16.03.2023. 10,278ng/m^3

20.03.2023. 6,018ng/m^3

Kvaliteta zraka na postaji BRDA 2 bila je u skladu sa zakonskim parametrima.

Pri mjerenju ukupne taložne tvari na obje postaje, mjesečne količine ukupne taložne tvari, a unutar nje i arsena i nikla prekoračile su parametre iz Uredbe o razini onečišćujućih tvari u zraku (rezultati na slici).

Obzirom na zabilježena prekoračenja, preliminarni izvještaj upućen je Državnom inspektoratu na žurno postupanje.

Rezultati mjerenja dostupni su OVDJE.

Građani su na ovo konstantno upozoravali

Podsjetimo, aktivisti u susjednom Vranjicu više puta su apelirali na institucije i javnost da su emisije štetne prašine tijekom prekrcaja rasutog tereta u Sjevernoj luci i dalje vrlo opasne.

Predsjednica Gradskog kotara Brda Ivana Runjić komentirala je opasno stanje po pitanju kakvoće zraka na Brdima, iznad Sjeverne luke, nakon provedene prve analize:

- Nisam liječnik, nisam medicinske struke ili znanstvenik, ali nama običnima neke stvari su jasne! Nakon provedene prve faze mjerenja kvalitete zraka na području GK Brda objavljen je Izvještaj. Napokon imamo, ne crno na bijelo nego CRVENO! Kao što smo i vjerovali mjerenje je pokazalo prekoračenje srednje godišnje granične vrijednosti ukupne taložne tvari te razinu arsena i nikla. Skratimo priču - ovo što udišemo, jedemo, taložimo u plućima, brišemo s podova stanova i balkona nije zanemarivo i bezazleno."...vrimena su druga, ali brđanska je krv još vruća - poručila je.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Vranjičani uputili pismo institucijama: “Emisije štetne prašine i dalje su opasne!”
Nakon nekolicine prekrcaja kod kojih je smanjena emisija prašine ponovo nam se događaju prekomjerne emisije iste (slike u prilogu). Posljednja prijava je bila 8. rujna. S noći sa 7.9. na 8.9. odvijala se emisija prašine cijelu noć što je bilo vidljivo i sutradan na površini mora.
FOTO Veliko zagađenje kod Splita: “Cijela površina mora pokrivena je ovom prašinom!”
Kod Vranjica zrak i more opet su zagađeni. Mještani upozoravaju da to nažalost nije prvi, drugi, ali ni treći put, već se uvijek ponavlja ista situacija. - Nadamo se da nakon ovakvih fotografija i snimaka, na kojima se jasno vidi kako more izgleda nakon početka pretovara u Žitnom
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.