Vraćaju se tunere

KRALJEVICA - Dvije nove tunere osvanule su u Kraljevici i Bakarcu, na mjestima gdje su nekad davno također stajale. Jedna je podignuta u uvali Carovo, a druga u uvali Sansovo.

Tunera na Carovu, Zad Kraljevice, prvi put se spominje u 17. stoljeću. Upravitelj tunere bio je svećenik Gašpar Plešić i obzirom da je tunera izvorno bila na posjedu Zrinskih, knezovima je morao dodijeliti desetinu svakog ulova.

Propašću Zrinskih 1670. godine tunera je došla pod upravu Austrijske komore u Grazu, zatim je pripala municipiju grada Bakra, da bi u 20. stoljeću njome upravljala Ribarska Zadruga Bakarac.

U Bakarcu se tunera Kavranić pridužila dvjema tunerama, prvj i srednjoj, koje su ponovno postavljene prije četiri godine. U Bakarcu se na šest tunera znalo uloviti i 5 tisuća tuna u jednom danu. Zadnji veći ulov tuna u Bakarcu bilježi se 1974. godine (1.200 kg), a od 1977. godine tunere više nisu u funkciji, prenosi Tunera.info.

Na potezu od Rijeke do Senja postojalo je 67 tunera. Tunere su se nalazile u Martinšici, na Žurkovu, na ulazu u Bakarski zaljev, nasuprot Kraljevice, u Bakru kod srušene koksare, Bakarcu, uvalama Carevo i Grabrova u Kraljevici, u uvali Scott, u uvali Perčin u Jadranovu, na lokaciji Pod bok između Jadranova i Kačjaka, na Kačjaku, u Selcima.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Prvi zapisi tunolova u Kraljevici datiraju još iz 16. stoljeća - Tunera je tad bila sastavni dio života
Na području od Rijeke pa do Senja bilo je čak šezdesetak tunera. Tuna se ipak najviše lovila u Bakarcu. Obitelj Dorić samo je jedna od mnogih obitelji kojima su ta riba i tadašnji način ribolova značili opstanak. - Moj otac, moj djed su ribari i oni su živjeli od toga