3 min. čitanja

Prvi zapisi tunolova u Kraljevici datiraju još iz 16. stoljeća - Tunera je tad bila sastavni dio života

Prvi zapisi tunolova u Kraljevici datiraju još iz 16. stoljeća - Tunera je tad bila sastavni dio života
Foto: Grad Crikvenica

Na području od Rijeke pa do Senja bilo je čak šezdesetak tunera. Tuna se ipak najviše lovila u Bakarcu. Obitelj Dorić samo je jedna od mnogih obitelji kojima su ta riba i tadašnji način ribolova značili opstanak.

- Moj otac, moj djed su ribari i oni su živjeli od toga i njihove familije - rekao je Jakov Dorić, Ribarski športski klub Tunera, Bakarac.

Foto: FLAG Tunera

- Čovjek je bio gore na straži i uvijek je jedan bio dežuran, mreža je bila na moru i kad su ribe došle, on je od gore vidio, tjerao je da zapru mreže. Onda su ljudi s barkama došli i to su potezali van - dodao je.

U Bakarac su na tunu dolazili i iz Crikvenice i Jadranova. I Kraljevičanin Davor se sjeća očevih priča s tunere u Uvali Carovo.

- On je kao dečkić tu dolazio na žurnadu, kaže se žurnadu, cijeli dan pomagati kad je bila sezona lova tune, da bi doma za podne ili večer donio najlon, najlon ribe, kako bi se mogli prehraniti - istaknuo je Davor Gudac.

A prvi zapisi tunolova u Kraljevici datiraju još iz 16. stoljeća, iako je najteža jedinka, od tristotinjak kilograma, ulovljena, kažu domaći, 1928. godine.

- Što se tiče ove tunere koja je nekad bila, znači zvala se Pod Prticu, ona je u 17. stoljeću počela s radom i bila je u zakupu svećenika Gašpara Klepića. U biti, vlasnici su bili Zrinski, grofovi Zrinski. I taj svećenik je morao od toga sve skupa što je ulovio, morao je desetinu dati knezovima Zrinskima - poručio je Leo Mandekić, Športsko-ribolovni klub Škarpina, Kraljevica.

- Onda je život bio teži, a jednostavniji - dodao je Gudac.

U Kraljevici su bile tri tunere, a u Bakru puno tunera i tunera je bila sastavni dio života nekad, koji je sad izgubila, sad više nema ni tune.

- Tunu nisu zvali tuna. Ti ribari koji su nekada lovili, bili na tim tunerama, oni su jednostavno zvali riba, a sve drugo nazivlje ostalih riba je bilo kao i danas - rekao je Mandekić.

A zadnji veći ulov tune u Bakarcu bilježi se 1974. godine. Danas je tu tek simulacija tunolova i velika ribarska manifestacija.

- Ono zašto su nam tunere bitne u Kraljevici je definitivno manifestacija "Tira, Tira" koja će se ove godine održati već sedmu godinu zaredom. Već je 2018. godine dobila turističku nagradu "Simply the best" za doprinos lokalnoj zajednici, ali i za očuvanje ove baštine ovoga kraja - poručila je Jelena Anđelić, Turistička zajednica Kraljevice.

A Kraljevica je oduvijek u dodiru s morem.

- Mi očekujemo također sljedeći tjedan početak izvođenja radova na dvije nove tunere na izvornim lokacijama gdje su one nekada bile, tri tunere na Bakarcu uz dvije postojeće koje smo obnovili prije dvije godine i nove tunere, u biti na izvornom mjestu gdje je nekada bila, u lučici Carovo - kazao je gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić.

A u Kraljevici uskoro niču i drugi projekti na pomorskom dobru u vrijednosti od četiri milijuna eura, novcem raznih europskih fondova. Lučica Črišnjeva tako već dobiva novo lice.

- Dogradnja i rekonstrukcija ove lučice u vrijednosti jedan milijun i pol eura i gdje će se dobiti dodatno 85 vezova, sedamdesetak za komunalne i petnaestak za komercijalne potrebe - dodao je gradonačelnik Kraljevice za emisiju More.

U planu je i uređenje edukativne staze Neriz do Jadranova te u dvorcu Frankopan Mali muzej brodogradnje i ribarstva koji će i bogatu povijest brodogradnje ovoga kraja pokazati uoči ljetne sezone.

I.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljen natječaj za izgradnju i obnovu tradicionalnih tunera | | Morski HR
LAGUR Tunera objavio je natječaj za dodjelu potpore projektima u okviru mjere B.1.2. Tunere. Predmet natječaja je dodjela javne potpore za provedbu projekata u okviru odobrene mjere u
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.