4 min. čitanja

Volonteri s plaže u ornitološkom rezervatu kod Trogira uklonili 180 kg otpada

Volonteri s plaže u ornitološkom rezervatu kod Trogira uklonili 180 kg otpada
Foto: Sunce

TROGIR - Na Europski dan ekološke mreže Natura 2000, Sunce i Biotherm su u okviru svoje tradicionalne kampanje „It's not water it's more“ proveli akciju čišćenja plaže Pantan. U istoimenom posebnom rezervatu i važnom ornitološkom staništu uklonili su 180 kilograma otpada iz prirode. 

– Stalni pritisak na prirodu postaje sve veći, a jedna od najvećih prijetnji je otpad koji završava u moru. Preko 80% otpada u Jadranskom moru, većinom plastike, potječe s kopna kao posljedica ljudskih aktivnosti. Moramo razumjeti da povremeno čišćenje plaža i mora nije dovoljno. Ako ne identificiramo i riješimo uzroke, problem će se stalno ponavljati. Na novom međunarodnom projektu „WASTEREDUCE“ s Talijanima radimo na inovativnim tehnološkim praćenjima izvora i vrste otpada te jednom kada stavimo u praksu inovativna rješenja, nadamo se da ćemo više znati o nastanku, nakupljanju i vrsti otpada. – rekla je Dalka Zanki iz Sunca.

– Važno je osvijestiti da sve ono što ljudi ostave u prirodi, ostavljaju ne samo budućim generacijama, nego i sebi do kraja života. Ovakvim ponašanjem sebi kao čovječanstvu smanjujemo prirodne prostore na koje možemo doći, uživati i provoditi vrijeme u prirodi.  –smatra Ivana Piljić iz Biotherma.

It's not water, it's more u podizanju ekološke svijesti

Ujedinjeni pod geslom It's not water, it's more Sunce, Biotherm i njihovi influenceri, djelatnici Javne ustanove „More i krš”, učenici Ekonomske i upravne škole Split te učenici Marco Polo Liceo Artistico iz Venecije odoljevali su naletima juga čisteći plažu Pantan nadomak Trogira. Morske struje i vjetar na plažu su izbacili nevjerojatnu količinu raznog otpada, a prevladavala je plastika. 

  1. U sklopu akcije čišćenja, Matea Taraš iz Sunca provela je s prisutnima interaktivnu vježbu  o prijetnjama bioraznolikosti. Prema rezultatima, većina smatra kako nepravilno odlaganje otpada, prekomjerna izgradnja i betoniranje, ribarstvo, sidrenje i nautički turizam predstavljanju najveće prijetnje bioraznolikosti, dok turističkim djelatnostima pridaju nešto manji stupanj utjecaja na bioraznolikost. Kao najmanju prijetnju bioraznolikosti naveli su biciklizam, pješačenje, ronjenje i kulturni turizam. 

– Trebamo uvijek kretati od sebe i navika svakog pojedinaca – rekla je influencerica Petra Mikšik.

Opstanak Pantana

  1. – Osim što je Pantan ornitološko-ihtiološki rezervat, ono predstavlja područje jedinstvenih fizičkih odnosno bioloških obilježja. Ipak, Pantan je ugrožen različitim ljudskim aktivnostima s obzirom na svoj nepovoljan položaj u kontekstu blizine prometnica, zračne luke, plovnog područja i gusto naseljene populacije. Prekomjerna izgradnja, betoniranje i kanaliziranje područja i vodotoka, odlaganje građevinskog otpada, ilegalni lov i ribolov, samo su neki od značajnijih problema s kojima se suočava ovo iznimno područje. – napomenula je Taraš.
  2. – Stručna i čuvarska služba ustanove provodi redoviti monitoring na području Pantana. Otpad koji nalazimo na ovom području posljedica je čovjekovog djelovanja i nanosa mora. Javna ustanova planira pripremu projektno tehničke dokumentacije za revitalizaciju lagune Pantan, nakon čega će se krenuti u prijavu i provedbu ostalih projekata na ovom području –  rekao je Dujo Vlastelica predstavnik „More i krš“.

Uvođenje okolišnih tema u obrazovni sustav

Akciji čišćenja uvelike su doprinijeli i učenici Ekonomske i upravne škole Split te učenici talijanske srednje škole Marco Polo Liceo Artistico koji se u sklopu ML – FREE projekta bave prekograničnim izazovom otpada iz mora. 

– Sad vidim da se vi ovdje suočavate sa sličnim problemima otpada iz mora kao i mi u Veneciji. – rekao je Luca Paul Gradara, učenik iz Venecije. 

– Ključno je aktivno uključiti mlade u rješavanje ovog izazova jer njihova energija, kreativnost i angažman mogu biti ključni u pronalaženju održivih rješenja za problem otpada u moru. Osim toga, važno je integrirati teme o zaštiti okoliša i održivosti u obrazovni sustav kako bismo osigurali da mladi stječu svijest o važnosti očuvanja morskog ekosustava i razvijaju vještine potrebne za aktivno sudjelovanje u tom procesu. – naglasila je Tea Kuzmičić Rosadnić, voditeljica projekta u Suncu.

Rezultati i primjeri dobre prakse ML-FREE projekta bit će predstavljeni na interdisciplinarnoj konferenciji “Marine Litter-Free Tides of Change” koja će se održati u Splitu od 4. do 6.  studenog 2024.

Sinergija projekata i usluga koje Sunce provodi u polju gospodarenja otpadom i sprječavanja nastanka otpada iz mora već polučuje impresivne rezultate i utječe na razne dionike nacionalnog, ali i prekograničnog područja. 

- Budio i ti dio naše sinergije, učlani se ili volontiraj - poručili su organizatori iz Sunca.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.