2 min. čitanja

Volonteri obnavljaju vrijedno kulturno-povijesno nasljeđe Šibenika

Volonteri obnavljaju vrijedno kulturno-povijesno nasljeđe Šibenika
Foto: HTV screenshot

ŠIBENIK - Tvrđava Barone, zapuštena i devastirana, bila je prvi projekt Društva za očuvanje šibenske baštine "Juraj Dalmatinac", uz značajnu pomoć europskog novca. Od tada Društvo, uz volonterski rad članova, uspješno obnavlja vrijedne i dosad nepoznate detalje koji pripadaju bogatom kulturno-povijesnom nasljeđu.

Kroz program Ministarstva kulture obnavljaju se zgrade i kompleksi zgrada.

Društvo ima 400-ak članova, volontera i svi odreda posvećeni su kamenoj jezgri Grada jer briga za nasljeđe, smatraju, zadaća je svih koji je baštine.

- Već 11 godina Društvo organizirano prezentira, organizirano valorizira kulturnu baštinu grada Šibenika - rekao je za HRT  Nikola Grubić, predsjednik Društva za očuvanje šibenske baštine "Juraj Dalmatinac".

Zahvaljujući njima obnavljaju se vrijedni arhitektonski detalji, a Šibenik ih ima čak 3.300. Popis je sastavljen 1984., a Društvo pomaže u obnovi mahom onih na privatnim objektima i sve se radi u dogovoru s konzervatorima.

- Većina tih arhitektonskih detalja ostalo bi najvjerojatnije neobnovljeno jer kroz program Ministarstva kulture isključivo idu zgrade, kompleksi zgrada kao što su samostani, kao što su crkve, kao što su katedrale i pojedinačne palače - istaknuo je Ivo Šprljan, konzervator.

Dalmatinci izrađuju i osobne karte objekata u srcu grada, revolucija je to, tvrde. Imat će je svaka od 2 tisuće građevina u povijesnoj jezgri, a da bi se izvadila, bit će dovoljan samo jedan klik.

- Tu imamo dokumentaciju o povijesnoj jezgri, imamo konzervatorske osnove, imamo urbanističko-planske propozicije koje služe, dakle u igri su kad moramo obnavljati neku građevinu - kazao je Gustav Červar iz Društva za očuvanje šibenske baštine "Juraj Dalmatinac".

- Zbog toga smo pokrenuli projekt Šibenska kulturna baština u okviru kojeg se održavaju predavanja, 6 do 7 predavanja godišnje - istaknula je Olanda Krnić Zmijanović iz Društva za očuvanje šibenske baštine "Juraj Dalmatinac".

Sva otisnuta završe u biltenu, a svaki je broj mala enciklopedija tisućljetnog Šibenika. Lokalpatrioti  ga s užitkom  listaju i ne samo oni, ima Juraj "težinu".

- Pokriva i literarnu baštinu i likovnu baštinu, arhitektonsku na jednoj razini za koju možemo reći ne samo da je stručna nego i znanstvena razina - naglasio je Vilijam Lakić, ravnatelj Gradske knjižnice "Juraj Šižgorić", Šibenik.

Društvo ima velike planove i za svoje drugo desetljeće, no ovise o natječajima i donacijama, a mnogo je još šibenskih dragulja koji vape za obnovom.

U Šibeniku je obnovljen i dio Ulice Jurja Dalmatinca. Dosad je u tu obnovu uloženo 45.000 kuna i radovi se nastavljaju. Na nedavno održanoj donatorskoj večeri prikupljeno je oko pola milijuna kuna.

Grubić je rekao da su na listi prioriteta za obnovu portali - glavni ulazi u kuću, crkvu, zgradu, palaču koji su često ukrašeni reljefima i kipovima.

- Prikupljena sredstva na donatorskoj večeri omogućuju nam da uredimo oko 15-ak portala. Kada se uključe i neke druge institucije s kojima Društvo surađuje ta brojka se onda i povećava. U 2023. ćemo imati restauracijski bum vrijednih arhitektonskih detalja šibenske gradske jezgre - najavio je Grubić.

Dodao je da je šibenska gradska jezgra jedna od najvećih i najljepših, a prostire se na površini od 20 hektara.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.