2 min. čitanja

Vodovod otkrio veliku krađu vode kod Murvice: Provalili u regionalni vodovod i punili jarugu

Vodovod otkrio veliku krađu vode kod Murvice: Provalili u regionalni vodovod i punili jarugu
Foto: Pixabay/Ilustracija

Zadarski Vodovod otkrio je veliku krađu vode s regionalnog cjevovoda između Gornje i Donje Murvice! Radi se o krađi velikih razmjera, jer se voda s muljnog ispusta direktno s regionalnog cjevovoda ispuštala u jarugu, odakle su je domišljati korisnici manjim potopnim pumpama crpili i natapali nasade rajčica, paprike, krastavaca i drugog raznog povrća. I pri tome naravno nisu plaćali vodu, a zbog ispuštanja s regionalnog vodovoda, slabili su i tlak, moguće i oštetili muljni ispust.

Velika krađa vode otkrivena je zahvaljujući savjesnom građaninu koji je primijetio kako počinitelj ili više njih svake noći otvara ventil i pušta vodu da teče čitave noći u jarugu. Ujutro bi se ispuštanje zatvaralo, ali onda bi se iz natopljene jaruge manjim crpkama voda izvlačila do nasada voća i povrća.

Pomidori su veličinom kao četruni, koliko se vode natapalo

- Jutros smo došli na mjesto krađe i otkrili podmuklu rabotu zbog koje je Vodovod trpio ogromne gubitke, a sigurno je zbog ovoga pao i tlak u sustavu. Krađa je obavljana vrlo domišljato, nema što. Tko zna koliko bi vode na ovaj način istjecalo da nam savjesni građanin nije javio što se događa. Kad smo jutros došli ovdje, nastala je "bježanija" očigledno. Evo, pumpe još rade i crpe vodu, četruni, pomidori, paprike, sve je tu, ali vlasnika nema nigdje. Otkrit će se po česticama čija je zemlja koja se natapala na ovaj način pa će uskoro sve biti puno jasnije. Pozvana je i policija koja je stigla i obavlja očevid. Ponavljam, ovo su veliki razmjeri krađe, ali što je najgore, ovakvih sličnih primjera ima još puno, pa pozivamo građane da nam jave ovakve pojave kad ih uoče, jer neodgovorni pojedinci zbog vlastite koristi na ovaj način slabe čitavi vodoopskrbni sustav koji može doći u pitanje zbog velikih vrućina i suša koje nam prijete – rekao je Tomislav Matek, direktor Vodovoda, za Zadarski.hr

On je prije nekoliko dana upozoravao da je krivac za probleme u opskrbi više zone Zadra dijelom i učestala krađa vode, ali da se radi o ovakvim razmjerima gdje se "napada" i oštećuje regionalni cjevovod, to, kako kaže, niti sam nije vjerovao da je moguće.

- A moguće je. I to na lokaciji između Gornje i Donje Murvice, kad se prođe magistralom skretanje za Smoković, u udolini pored bunara s lijeve strane, prođe se bilim putem nakon table restorana Dafilo ravno i dođe do muljnog ispusta regionalnog cjevovoda. Tu se voda ispušta u jarugu. Jutros kad smo došli, još uvijek se voda ispuštala, pumpe rade, zaliva se od pomidora, kukumara do kukuruza... Svašta tu ima, čitave plantaže. Sve okolo je suho, a samo ta jaruga ima vode, baš gdje je naš muljni ispust, sve se zeleni. Teško je procijeniti koliko je ispušteno, naši će inženjeri to utvrditi. Sad su ljeti tlakovi manji pa su uspjeli ventil otvoriti, zimi kad su veći tlakovi, vjerojatno ne bi uspjeli. Krađa je prijavljena policiji i vidjet ćemo daljnje korake kad se ustanove počinitelji. Vidi se da je ovo organizirano i vjerojatno ima više počinitelja. Oštetili su vjerojatno i muljni ispust, pitanje je može li se uopće zatvoriti, tako da ćemo morati obaviti i popravke. Tko zna koliko ovakvih slučajeva ima po Ravnim kotarima - kaže Matek koji se i osobno došao vidjeti razmjere krađe kod Murvice, piše Zadarski.hr

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.