1 min. čitanja

Vodičani europskim novcem obnavljaju vodoopskrbnu mrežu

Vodičani europskim novcem obnavljaju vodoopskrbnu mrežu
Foto: Pixabay/Ilustracija

VODICE - Dugotrajne suše, nizak riječni vodostaj i povećana potrošnja u sezoni prouzročili su redukciju vode u Istri. Dalmacija zasad odolijeva takvim restriktivnim mjerama zahvaljujući vodnom bogatstvu svojih krških rijeka. Međutim, sve je veći pritisak potrošača, posebice ljeti, na već dotrajalu infrastrukturu pa se u posljednje vrijeme europski novac ulaže u obnovu vodoopskrbne mreže.

Pomno se prati stanje na izvorištima Krke s kojih se napaja veći dio Šibensko-kninske županije.

- Po informacijama koje dobivamo svakodnevno i koje provjeravamo od tehničkog direktora i ekipe koja je na pogonu na izvorištima, situacija je jednaka kao i proteklih godina i u ovom trenutku nema nikakvog straha za moguće redukcije kao što su u Istri - rekao je Damir Martinović, direktor Vodovoda i odvodnje d.o.o. Šibenik.

Trebalo bi vodu koristiti na ekonomičniji način

- Znači ne zalijevati nešto što ne treba, nekakve cvjetnjake, cvijeće, znači samo ono što je nužno. Na plaže bi ja uvela režim da se tuširanje plaća, nije bitno je li 1 kuna ili 2 kune, ali mislim da bi se malo više onda uvelo reda i štednje u tome - komentirala je Svetinka Svirčić, iznajmljivačica.

U sezoni se i za nekoliko puta poveća broj stanovnika u turističkim Vodicama. Dnevno se troši čak 15 tisuća kubika vode. Stoga Vodičani europski novac ulažu u projekt vodoopskrbe i odvodnje. Radovi počinju najesen.

- U tom smislu benefiti bi bili ogromni, nas je ljeti skoro 5 puta više, 5 puta više vam je abnormalan pritisak na infrastrukturu koju nemate, tako da se u tom smislu nadam velikom rasterećenju - rekao je Marko Lugović, pročelnik Upravnog odjela za komunalno-vodni sustav, zaštitu okoliša i graditeljstvo.

Obnova infrastrukture prijeko nam je potrebna ako želimo kvalitetni suživot turizma i lokalnoga stanovništva. Uz svakodnevno razmišljanje o važnosti čuvanja prirodnih resursa, a ne tek kada stigne "pet do dvanaest", piše HRT.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.