2 min. čitanja

Voda će se u Rijeci plaćati i do trideset posto skuplje

Voda će se u Rijeci plaćati i do trideset posto skuplje
Foto: Pixabay/Ilustracija

Cijene usluga riječkog Komunalnog društva Vodovoda i kanalizacije (VIK) će u studenom i prosincu, zbog znatnog povećanja cijena električne energije, biti privremeno povećane, za oko trideset posto, dok bi se cijene u siječnju trebale vratiti na sadašnje.

Rečeno je to u utorak na kolegiju gradonačelnika Rijeke Marka Filipovića, koji je VIK-u dao suglasnost na privremene više cijene, naglasivši da suglasnost teško daje, ali je nužna.

- Ako bi ViK ove godine završio u gubitku, došli bi u pitanje veliki europski projekti poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture, koji se provode na riječkom području - istaknuo je.

Dodao je da je povećanje cijena privremeno, za studeni i prosinac, a cijene bi se od siječnja sljedeće godine trebale vratiti, dok će se situacija s cijenama električne energije i nadalje pomno pratiti.

Direktor ViK-a Andrej Marochini pojasnio je da je uslijed poremećaja na tržištu energije, koji se odrazio na poslovanje u kolovozu i rujnu, došlo do znatnog rasta troška električne energije.

- Vlada je donijela Uredbu o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, koji se primjenjuje od 1. listopada 2022. do 31. ožujka 2023., no, nisu pokriveni kolovoz i rujan, pa će doći do privremenog povećanja cijena, kako bi se nadoknadilo povećanje troška električne energije - rekao je.

Dodao je da se oko devedeset posto troška električne energije ostvari ljeti, a povećani su i troškovi održavanja.

Tako će se, primjerice, za kućanstva koja imaju mjesečnu potrošnju od 10 kubika vode te u prosjeku dva i pol člana, račun povećati za 30,9 posto, sa 165 na 216, kuna, dok će poduzetnik za 100 kubika vode platiti 27,4 posto više, a mjesečni račun će mu rasti sa 1958 na 2495 kuna.

S kolegija je Gradskom vijeću na razmatranje poslan Prijedlog odluke o novom ustrojstvu upravnih tijela Grada Rijeke, kojim se želi poboljšati učinkovitost, ekonomičnost i kvaliteta rada gradske uprave.

Gradska uprava sada ima 15 upravnih tijela, a predlaže se novi ustroj s 10 upravnih tijela, koji bi stupio na snagu u travnju 2023.

Filipović je predložio i daljnje smanjenje stope gradskog prireza, sa 14 na 13 posto od početka sljedeće godine, a cilj je da se do siječnja 2025. stopa prireza porezu na dohodak s prvotnih 15 smanji na 10 posto, prenosi HRT.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.