Vlada usvojila Nacrt Odluke o uspostavi snaga za brzi odgovor NATO-a

Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj u četvrtak 24. veljače 2022. godine usvojila je Nacrt prijedloga Odluke o deklariranju Oružanih snaga Republike Hrvatske u okviru združenih snaga visoke spremnosti iz sastava snaga za “Brzi odgovor” NATO-a, piropćilo je Ministarstvo obrane.

Ministar obrane Mario Banožić podsjetio je kako je Odluka o uspostavi snaga za “Brzi odgovor” NATO-a usvojena još 2002. godine na summitu NATO-a u Pragu, a na summitu NATO-a u Walesu 2014. godine usvojena je odluka o uspostavi Združenih snaga visoke spremnosti NATO-a. Dodao je kako je razina spremnosti snaga u stupnju pripravnosti unutar nekoliko dana.

– Republika Hrvatska je radi doprinosa euroatlantskoj sigurnosti prepoznala važnost aktivnog sudjelovanja u Združenim snagama visoke spremnosti te u skladu s mogućnostima deklarira snage za njihov sastav. Stoga je na prijedlog Vlade Republike Hrvatske 2015. godine Hrvatski sabor donio odluku o mogućnosti angažiranja snaga u okviru Združenih snaga visoke spremnosti iz sastava snaga za brzi odgovor NATO-a – rekao je Banožić.

OPASNOST IZ SREDOZEMLJA Ruske krstarice pozicionirane za sukob sa skupinama nosača NATO-a

– U Ministarstvu obrane i Glavnom stožeru Oružanih snaga provedena je raščlamba mogućnosti deklariranja snaga. U skladu s time, ovom Odlukom predlaže se deklariranje do deset pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske za angažiranje u okviru Združenih snaga visoke spremnosti iz sastava snaga za brzi odgovor NATO-a u 2022. i 2023. godini – istaknuo je ministar.

Navedeno deklariranje u skladu je s nacionalnim interesima Republike Hrvatske, kao odgovorne članice NATO-a koja nastavlja graditi međunarodnu vjerodostojnost te aktivno pridonosi kolektivnoj obrani Saveza i sigurnosti euroatlantskog područja.

Vlada je prihvatila Nacrt prijedloga odluke i dostavit će je predsjedniku Republike na donošenje.



Premijer Plenković obavijestio predsjednika Milanovića o stavovima Vlade i predložio sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost

Nazvao sam i predsjednika Milanovića, obavijestio ga o stavovima Vlade. Njih možemo sažeti još jednom u pet točaka: prvo je najoštrija osuda ničim izazvane ruske agresije na Ukrajinu i na njen suverenitet, te poziv Rusiji da odmah prestane s vojnim napadom.

Također, puna solidarnost s Ukrajinom i ukrajinskim narodom, podržavanje paketa sankcija na sastanku Europske unije večeras te spremnost Hrvatske da humanitarno i tehničko pomogne Ukrajini i mogućnost da prihvati ukrajinske izbjeglice.

Ujedno sam izrazio i spremnost Vlade i moju osobno da se, s obzirom na ove okolnosti, održi i sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost. Što se mene tiče taj sastanak može biti već sutra.

U svakom slučaju, hrvatska Vlada i sve nadležne službe učinit će sve da Hrvatska funkcionira normalno, a da u političkim i daljnjim nastupima vrlo jasno govorimo o onome što se počelo događati jutros od ranih sati s ovom nezapamćenom, neviđenom i neopravdanom agresijom Rusije na Ukrajinu”, poručio je predsjednik Vlade.

Prijedlog odluke o upućivanju žurne pomoći Ukrajini

Državna služba Ukrajine za izvanredne situacije je od međunarodnih institucija i veleposlanstava država članica Europske unije zatražila pomoć. Kao izraz solidarnosti, Vlada Republike Hrvatske upućuje žurnu pomoć Ukrajini iz raspoloživih zaliha Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva obrane, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva zdravstva, Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Hrvatske vatrogasne zajednice i to u obliku robe i opreme navedene u predmetnoj Odluci – istaknuo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Ministarstvo unutarnjih poslova – Ravnateljstvo civilne zaštite i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova bit će zaduženi za organiziranje slanja žurne pomoći.

Ministar Božinović istaknuo je da Vlada RH izražava spremnost u pružanju pomoći Ukrajini i u poslovima razminiranja.

– Ukupna vrijednost žurne pomoći iznosi 9.105.866 kuna – zaključio je potpredsjednik Božinović, a Vlada je predloženu Odluku o upućivanju žurne pomoći Ukrajini jednoglasno prihvatila.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Predsjednik Milanović oštro osudio napad na Ukrajinu i sazvao hitan sastanak s čelnicima Oružanih snaga
RUSIJA NAPALA UKRAJINU Granatiraju više gradova, izvršili i desant s mora!