2 min. čitanja

Vlada prihvatila prijedloge odluka o nabavi osam helikoptera UH-60M Black Hawk

Vlada prihvatila prijedloge odluka o nabavi osam helikoptera UH-60M Black Hawk
Foto: Wikimedia

"Radi postizanja interoperabilnosti s NATO i EU snagama, pouzdane i dugoročne održivosti helikopterske komponente, potrebno je opremati HV novim višenamjenskim helikopterima”, poručuje Zdravko Jakop.

Vlada Republike Hrvatske prihvatila je na 290. sjednici održanoj u petak 8. ožujka 2024. godine prijedloge dvije odluke o opremanju Hrvatske vojske sa osam helikoptera UH-60M Black Hawk, pripadajuće opreme i usluga u ukupnom iznosu od 273.807.829 američkih dolara pri čemu je Vlada SAD-a osigurala financijsku pomoć u iznosu od 51 posto financijskih sredstava.

Preostali financijski iznos Ministarstvo obrane će planirati u proračunskom razdoblju od 2025. do 2027. godine, a u proračunskom razdoblju od 2026. do 2028. godine planirat će proračunska sredstva za podmirenje poreza na dodanu vrijednost kod isporuke roba i usluga.

Riječ je o prijedlogu Odluke o pribavljanju nefinancijske imovine Ministarstva obrane za potrebe opremanja Hrvatske vojske s dodatnih osam helikoptera UH-60M Black Hawk i prijedlogu Odluke o davanju suglasnosti Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske u razdoblju od 2025. do 2028. godine za opremanje Hrvatske vojske s dodatnih osam helikoptera UH-60M Black Hawk.

Govoreći o projektu opremanja Hrvatske vojske višenamjenskim helikopterima UH-60M “Black Hawk”, državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakop istaknuo je kako su helikopterske sposobnosti jedne od ključnih i prioritetnih sposobnosti važnih za ispunjenje misija i zadaća Hrvatske vojske te nužnosti zamjene istočne sa zapadnom tehnologijom, kao i postizanja interoperabilnosti s NATO i EU snagama.

- S obzirom na potrebu zamjene svih helikoptera Mi-8/17, plan je nastaviti proces opremanja minimalno 12 helikoptera UH-60M “Black Hawk” po načelu 4+4 (četiri helikoptera putem donacije Vlade Sjedinjenih Američkih Država i četiri helikoptera nabavom iz državnog proračuna Republike Hrvatske), zbog čega je potkraj travnja 2023. godine Sjedinjenim Američkim Državama upućen pisani zahtjev - pojasnio je Jakop.

Podsjetio je kako Hrvatsko ratno zrakoplovstvo raspolaže sa četiri helikoptera UH-60M Black Hawk iz projekta opremanja Oružanih snaga RH predmetnim helikopterima, u suradnji s Vladom SAD-a, a čija je isporuka provedena krajem 2022. godine. Od ukupno četiri helikoptera, dva su predmet donacije Vlade SAD-a, a druga dva predmet su nabave Ministarstva obrane.

Potvrđivanje Sporazuma između Vlade RH i Vlade SAD-a o potrebi za pisanim sporazumom u vezi s jedinicama neprihvatljivima prema Leahyjevu pravilu

Također, Vlada RH je na sjednici usvojila i Nacrt konačnog prijedloga Zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Sjedinjenih Američkih Država o potrebi za pisanim sporazumom u vezi s jedinicama neprihvatljivima prema Leahyjevu pravilu.

Sporazum je potpisan u Washingtonu 19. listopada 2023. radi stvaranja pravnog okvira za pružanje potpore SAD-a Republici Hrvatskoj u vidu programa pomoći na području sigurnosti i drugih programa, čime će se omogućiti daljnja suradnja što se tiče opremanja i modernizacije Hrvatske vojske i unaprijediti odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama, kao glavnim strateškim partnerom u području sigurnosti i obrane.

- Svrha Sporazuma je utvrditi uvjete u vezi primjene ograničenja u pružanju pomoći snagama sigurnosti, poznatog i kao Leahyevo pravilo, za primjenjivu pomoć Sjedinjenih Američkih Država - pojasnio je državni tajnik Jakop.

Konačni prijedlog zakona o potvrđivanju navedenog Sporazuma dostavit će se Hrvatskom saboru na raspravu i usvajanje.

A.N.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.