3 min. čitanja

Vlada potpisala potporu Sveučilištu u Rijeci za inovacije morskih i pomorskih sektora i ekosustava

Vlada potpisala potporu Sveučilištu u Rijeci za inovacije morskih i pomorskih sektora i ekosustava
Foto: MMPI

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković boravio je u petak u Rijeci gdje je, zajedno s ministrom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom, potpisao Pismo potpore Sveučilištu u Rijeci u prijavi Zajednice znanja i inovacija za područje vodnih, morskih i pomorskih sektora i ekosustava (''Pomorski ZZI'') Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (ETI) programa Obzor Europa.

Prigodna svečanost potpisivanja održana je na Rektoratu riječkog Sveučilišta, a sve sudionike pozdravio je potpredsjednik Vlade i ministar Butković, koji je tom prigodom izrazio zadovoljstvo današnjim hvalevrijednim događajem, koji je okupio brojne uzvanike iz područja vodnih, morskih i pomorskih sektora i ekosustava i koji su, prema njegovim riječima, zajednički dali značajan doprinos osnivanju europske Zajednice znanja i inovacija, koja će djelovati u Hrvatskoj.

- U tom smislu je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture to odmah podržalo, a drago mi je da je to podržalo i Ministarstvo znanost, kao da su se za to odlučili Grad Rijeka i Primorsko - goranska županija, jer ono čemu težimo jest da budemo i da imamo 'hub znanja' upravo ovdje. Mislim da to možemo s obzirom na ljude, s obzirom na projekte i s obzirom na razvoj - rekao je istaknuvši kako vjeruje da nije slučajno mjesto osnivanja upravo u Rijeci, gradu koji je proteklih godina doživio veliku preobrazbu, u svakom smislu, od gradnje projekata koji mijenjaju kvalitetu i način življenja pa sve do ovakvih projekata usmjerenih prema inovacijama i znanosti, idući u korak s politikama zaštite okoliša.

Nakon uvodnog dijela održane su tematske prezentacije. Prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorice Sveučilišta koja je predstavila ''Zajednicu znanja i inovacija iz perspektive Sveučilišta u Rijeci'', dok su drugu prezentaciju zajednički održale Teuta Duletić i Ana Odak, izvršne direktorice Lürssen Design Kvarner i Maritime Center of Excellence Kvarner, odnosno 'Gitone Kvarner. Govorile su na temu ''Maritimni i inovacijski ekosustavi: Trokut znanja kao preduvijet razvoja naprednih inovacija i održive budućnosti uz čvrstu sinergiju znanosti i industrije''. Zaključnu prezentaciju održala je dr. sc. Ana Butković, rukovoditeljica Centra za potporu pripremi kompetitivnih znanstvenih projekata Sveučilišta u Rijeci, na temu ''Zajednica znanja i inovacija za područje vodnih, morskih i pomorskih sektora i ekosustava''.

Nakon održanih prezentacija uslijedilo je svečano potpisivanje Pisma potpore Sveučilištu u Rijeci, koje su zajednički potpisali potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Po završetku svečanog dijela programa potpredsjednik Vlade i ministar Butković u izjavama za medije podsjetio je na nedavno realizirane značajne gospodarske i infrastrukturne projekte u pomorstvu i cestogradnji, poglavito na riječkom području, od porinuća najdužeg broda sa navoza riječkoga 3. maja, do projekta „Zagrebačka obala“, na kojoj se danas razvija kontejnerski terminal, kojim se uz obrazovni i znanstveni značaj riječkog Sveučilišta Rijeka prepoznaje kao pomorski grad i pozicionira kao jedno od glavnih pomorskih i prometnih središta, na ovome dijelu Jadrana.

Pomorski ZZI predstavlja najveći Projekt u okviru programa za istraživanje i inovacije, dok su potencijalni učinci uvelike povoljni za sve relevantne dionike, kao jedinstvena priliku za transformaciju hrvatskog znanstveno - inovacijskog sustava. Pozitivni učinci Projekta također će se očitovati u vidu povećanja konkurentnosti i ugleda Republike Hrvatske, u istraživačko - inovacijskom ekosustavu formiranjem dugoročne vizije za inovativnu i konkurentnu politiku, kao i kroz mogućnost pristupa značajnim financijskim sredstvima iz europskih izvora.

Naime, tijekom prvih 15 godina provedbe Projekta financiranje je osigurano iz sredstava Europske komisije te javnih i privatnih izvora, nakon čega se očekuje da će Pomorski ZZI dostići razinu financijske samoodrživosti, čime se očekuje uspješno premošćivanje jaza između istraživačkog i poslovnog sektora, kao i privlačenje i zadržavanje visokokvalitetnih i visokoobrazovnih stručnjaka.

A.M.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.