1 min. čitanja

Vlada fiksirala marže trgovcima i privremeno smanjila trošarine na gorivo

Vlada fiksirala marže trgovcima i privremeno smanjila trošarine na gorivo
Foto: Pixabay/Ilustracija

Cijene goriva od sutra ne bi trebale rasti, poručio je premijer Andrej Plenkvoić nakon što su na današnjoj sjednici Vlade usvojene dvije uredbe kojima se fiksira marža trgovaca naftnim derivatima i privremeno smanjuje trošarina na dizelsko i benzinsko gorivo.

Vlada je odlučila fiksirati ukupnu maržu za dizelsko i benzinsko gorivo na 0,75 lipa po litri, dok je za plavi dizel ona fiskirana na 0,50 lipa po litri. Izmjene uredbi o trošarinama donesene su na rok od 90 dana.

– Vlada očekuje da će cijena dizela od sutra biti 12,53 kune, cijena benzina 12,19 kuna po litri, a plavog dizela 8,04 kune. Bez Vladine intervencije benzin bi stajao 13,28, dizel 13,71, a plavi dizel 8,81 kunu – izjavio je Plenković dodavši da se izmjenama Uredbe o trošarinama smanjuju trošarine na dizelsko i benzinsko gorivo i to za 40 lipa po litri bezolovnog motornog benzina te 20 lipa po litri dizelskog goriva.

Prema ovim procjenama, rast cijena goriva koji bi bio oko dvije kune, rasti će za 80-ak lipa odnosno 1,20 kuna, rekao je Plenković, dodavši da će Vlada nastaviti pratiti situaciju i prije isteka roka od 90 dana razmotriti mjere i, bude li potrebno, intervenirati.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.