1 min. čitanja

Vlada donijela Odluku o donošenju Srednjoročnog plana razvitka luka i pristaništa od 2022. do 2031.

Vlada donijela Odluku o donošenju Srednjoročnog plana razvitka luka i pristaništa od 2022. do 2031.
Foto: Vlada RH

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, objavilo je da je Vlada na sjednici u četvrtak donijela Odluku o donošenju Srednjoročnog plana razvitka vodnih putova, luka i pristaništa Republike Hrvatske za razdoblje od 2022. do 2031. godine i Akcijskog plana za provedbu Srednjoročnog plana razvitka vodnih putova, luka i pristaništa Republike Hrvatske za razdoblje od 2022. do 2024. godine.

Svrha ovog Srednjoročnog plana je provedba projekta kroz definirane posebne ciljeve i mjere narednih devet godina, a koji će rezultirati modernizacijom sustava unutarnje plovidbe te njezinom potpunom integracijom u Europsku prometnu mrežu.

Srednjoročnim planom definirani su posebni ciljevi koji su usredotočeni na optimizaciju i automatizaciju sustava unutarnje plovidbe, povećanje konkurentnosti unutarnje plovidbe, jačanje ekološke održivosti unutarnje plovidbe, povećanje infrastrukturnih kapaciteta te jačanje sigurnosti i povećanje plovnosti.

Također, utvrđuju se operativni planovi razvoja, uređenja i održavanja plovnih putova, digitalizacija sustava te razvoj luka i pristaništa.

Za realizaciju projekata i investicija u sklopu indikativnog plana ulaganja planirana su sredstva u iznosu od 6.812.755.247 kuna odnosno 904.208.009 eura, koja će se financirati iz EU fondova i Državnog proračuna.

Procijenjena vrijednost za projektne aktivnosti iz Akcijskog plana u razdoblju od 2022. do 2024. godine ukupno iznosi 623.034.152 kuna, odnosno 82.741.587 eura.

Sredstva planirana za provedbu projekata u razdoblju od 2025. do 2031. godine bit će osigurana u okviru limita ovog Ministarstva koje će Vlada Republike Hrvatske utvrditi odlukom o proračunskom okviru za iduće šestogodišnje razdoblje.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.