1 min. čitanja

Visokotehnološki uređaji za kontrolu kontejnera stigli u luke Ploče i Rijeka

Visokotehnološki uređaji za kontrolu kontejnera stigli u luke Ploče i Rijeka
Foto: AGCT / Facebook

PLOČE - U luku Rijeka i luku Ploče stigla su dva visokotehnološka uređaja za kontrolu kontejnera. Uređaji su vrijedni 5 milijuna dolara od čega je 90% sredstava donacija Sjedinjenih Američkih Država.

U riječkoj luci postavljen je fiksni dok su Ploče dobile mobilni uređaj. Uz pomoć njih, ubrzat će se kontrola i protok tereta. Na godinu kroz ove dvije hrvatske luke prođe više od 432.000 kontejnerskih jedinica, a obradi se oko 261.000 carinskih dokumenata.

- Uz pomoć skenera posao će se odraditi puno efikasnije, teret će se pregledavati smanjujući ručni rad. Prije nego što je skener stigao, carinici su morali fizički ući u kontejner, izvaditi njegov sadržaj kako bi provjerili što je unutra - objasnila je veleposlanica SAD-a u Republici Hrvatskoj Nathalie Rayes.

- Za sve pomorske luke danas je najaktualnija problematika krijumčarenja droga, ali upravo ovakvi uređaji omogućavaju da se sa što manje ometanja prometa postigne najveći učinak - zaključio je ravnatelj Carinske uprave Mario Demirović.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.