2 min. čitanja

VISOKI UPRAVNI SUD ODLUČIO: CGO Marišćina nastavlja s radom!

VISOKI UPRAVNI SUD ODLUČIO: CGO Marišćina nastavlja s radom!
Foto: FZOEU

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je u srijedu da je Visoki upravni sud odbio tužbeni zahtjev u kojem je Udruga Krizni Eko Stožer Marišćina zatražila poništavanje rješenja o okolišnoj dozvoli za Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina u Primorsko-goranskoj županiji.

Iz Ministarstva su priopćili da je Visoki upravni sud prihvatio žalbu toga Ministarstva uspomenutom predmetu, iz čega je jasno da sporni ŽCGO Marišćina, kojim upravlja tvrtka Ekoplus iz Viškova, nastavlja s radom unatoč brojim protivljenjima lokalnog stanovništva, nevladinih ekoloških organizacija i udruga i stručnjaka za zaštitu okoliša i gospodarenje otpadom. Ovom je presudom usvojena žalba Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te je poništena presuda Upravnog suda u Rijeci od 5. veljače 2020.

Visoki upravni sud je prihvatio argumentaciju Ministarstva da u postupku donošenja rješenja o okolišnoj dozvoli nije bilo potrebno izraditi temeljno izvješće. Prethodno je, naime, Upravni sud u Rijeci 2020. godine poništio okolišnu dozvolu za ŽCGO Marišćina, koju je u kolovozu 2019. godine izdalo upravo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, uz objašnjenje da je za izdavanje okolišne dozvole trebalo načiniti temeljno izvješće.

Na tu se presudu žalilo Ministarstva, tvrdeći da je Upravni sud krivo tumačio europsko i nacionalno zakonodavstvo vezano za industrijske emisije. Ovom je presudom, tvrdi se u Ministarstvu, Visoki upravni sud potvrdio zakonitost i valjanost okolišne dozvole za ŽCGO Marišćina.

Županijski centar za gospodarenje otpadom (ŽCGO) Marišćina centralni je dio sustava gospodarenja otpadom u Primorsko-goranskoj županiji koji prikuplja otpad iz Rijeke i okolice, no od samih početaka, odnosno od puštanja u pogon 2015. godine izvor je stalnih prigovora i nezadovoljstva lokalnog stanovništva, ekoloških organizacija i stručnjaka koji godinama upozoravaju da je centar nefunkcionalan i opasan za zdravlje ljudi zbog neadekvatnog zbrinjavanja otpada.

Dio njih također tvrdi i da je ZCGO nefunkcionalan, veličinom predimenzioniran za tu sredinu, da je višestruko preplaćen, da posjeduje neadekvatnu tehnologiju i da zagađuje okoliš , a da pritom ima previsoke operativne troškove koje lokalno stanovništvo neće moći plaćati preko mjesečnih računa za komunalne usluge.

I sami ekološki stručnjaci tvrde da ŽCGO Marišćina ne ispunjava standarde niti funkcionira u skladu sa zakonima ni sa hrvatskim i europskim propisima za zbrinjavanje otpada, unatoč činjenici da je njegova izgradnja financirana europskim novcem. No s ovom presudom tvrtka Ekoplus i Primorsko-goranska županija imaju pravdanje za nastavak njegovog rada.

M.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.