1 min. čitanja

Više od stotinu brodova s hranom čeka u redu kod Bospora

Više od stotinu brodova s hranom čeka u redu kod Bospora
Foto: Wikimedia/Ilustracija

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u subotu je pozvao na uklanjanje stalnih zapreka izvozu hrane iz Ukrajine morskim putem u obraćanju konferenciji svjetskih ministara poljoprivrede, a ruska strana odmah je zanijekala odgovornost za zastoj.

“Više od stotinu brodova koji prevoze hranu, čekaju u redu kod Bospora”, rekao je ukrajinski čelnik u subotu u videoporuci međunarodnoj konferenciji ministara poljoprivrede u Berlinu.

- Zašto? Jer im je potrebna inspekcija, a ruski predstavnici ju blokiraju. Brodovi su zadržani tjednima - dodao je Zelenski, predviđajući da će to rezultirati rastom cijena hrane.

Za Aziju to donosi veći rizik društvene nestabilnosti, a za države u Africi poput Etiopije i Sudana prazne stolove tisuća obitelji, upozorio je Ukrajinac.

Iako Rusija nastavlja gađati ukrajinsku infrastrukturu, uključujući luke i prometnu logistiku, te voditi brutalne borbe u regijama ključnim za poljoprivredu, “ukrajinski poljoprivrednici i dalje obrađuju polja”, rekao je Zelenski.

Rusija je u subotu zanijekala blokadu ukrajinskih brodova sa žitom i okrivila Kijev za stvaranje “umjetnog prometnog zastoja”.

“Trenutno su 64 broda usidrena u ukrajinskim lukama i u inspekcijskim zonama. Redoslijed njihove inspekcije određuje ukrajinska strana, ruski predstavnici na to nemaju nikakvog utjecaja”, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova u Moskvi.

Ruska mornarica blokirala je ukrajinske crnomorske luke odmah nakon početka rata prošle veljače.

Uz posredovanje Turske i Ujedinjenih naroda, prošlog je ljeta dogovoren prekid blokade kako bi se ublažila globalna prehrambena kriza. Međutim, ruski ratni brodovi imaju pravo pregledavati brodski teret, piše agencija dpa, prenosi N1.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.