1 min. čitanja

Više od 100 država prihvatilo smanjenje emisija iz avioprijevoza za 5% do 2030.

Više od 100 država prihvatilo smanjenje emisija iz avioprijevoza za 5% do 2030.
Foto: Pixabay

Na sastanku Ujedinjenih naroda u petak, više od 100 zemalja prihvatilo je privremeni cilj da se emisije iz zračnog prometa smanje za pet posto do 2030. korištenjem goriva koje manje zagađuju, no Kina, Rusija i neke druge države su izrazile zabrinutost zbog učinka na njihova gospodarstva.

Cilj, dogovoren nakon pet dana razgovora u Dubaiju, predviđa pet posto nižu emisiju ugljičnog dioksida korištenjem čišćih izvora energije poput održivog zrakoplovnog goriva (SAF) do 2030., objavila je Međunarodna organizacija civilnog zrakoplovstva (ICAO).

Prema ranijem nacrtu dogovora, cilj je trebao biti između pet i osam posto manje emisija.

Sjedinjene Američke Države su na završnoj sjednici, održanoj uoči Svjetske klimatske konferencije COP28 idućeg tjedna, rekle da cilj šalje "jasan i pozitivan signal" financijskoj zajednici da ulaže u nove projekte čiste energije.

Između dva i tri posto emisija CO2 u svijetu otpada na zračni promet. SAF je ključ za smanjenje tih emisija, no riječ je o skupom gorivu koje čini tek jedan posto zrakoplovnih goriva u svijetu.

Kina, koja je pristala težiti prema ugljičnoj neutralnosti do 2060. umjesto do 2050., rekla je da će cilj "uvelike povećati" troškove zračnog prometa i diskriminirati zemlje u razvoju.

Saudijska Arabija i Irak, članice Organizacije zemalja izvoznica nafte i veći proizvođači nafte na Bliskom istoku, usprotivili su se i cilju i roku za njegovo postizanje.

Aktivisti za zaštitu okoliša su rekli da je sporazum neučinkovit jer nije obvezujući i dopušta aviokompanijama da koriste goriva s niskim udjelom ugljika.

Zrakoplovna industrija procjenjuje da će biti potrebno između 1,45 i 3,2 bilijuna dolara za razvoj SAF-a kako bi se postigao cilj nulte emisije u sektoru, prenosi HRT.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.