2 min. čitanja

Virtualna kampanja “One Ocean Science” u kojoj sudjeluju svjetski znanstvenici i naš Institut za oceanografiju

Virtualna kampanja “One Ocean Science” u kojoj sudjeluju svjetski znanstvenici i naš Institut za oceanografiju
Foto: Boris Kačan

Ovog tjedna održava se virtualna turneja pod nazivom OneOceanScience gdje će znanstvenici diljem svijeta u kratkim videozapisima od 2 minute pričati zašto je to čime se oni bave bitno za more i za život na planeti. Institut za oceanografiju i ribarstvo iz Splita jedan je od partnera koji se uključio u ovo virtualno događanje.

Francuske znanstvene institucije Ifremer, CNRS i IRD, uz potporu Ocean & Climate Platforme, astronauta Thomasa Pesqueta i Europske svemirska agencija (ESA), 25. listopada pokreću digitalnu svjetsku turneju oceanskih i klimatskih znanosti, nazvanu OneOceanScience. U virtualnoj turneji sudjeluju znanstvenici iz cijelog svijeta, pa tako i s Instituta za oceanografiju i ribarstvo. Zajedno će objasniti zašto su znanosti o oceanu bitne za bolje razumijevanje i zaštitu oceana.

Dijeljenje znanja o oceanu iz cijelog svijeta

Okupljeni kroz virtualnu turneju pod nazivom OneOceanScience, 37 znanstvenika iz 33 zemlje kroz seriju kratkih videozapisa objasnit će kako su ocean i klima povezani i na kojim rješenjima rade kako bi očuvali oceanske ekosustave i društvo suočeno s klimatskim promjenama. Nadalje, znanstvenici će pričati o tome zašto je znanost o oceanu bitna. Glavni zapovjednik Međunarodne svemirske postaje Thomas Pesquet podijelit će svoju viziju oceana i pružiti podršku znanstvenicima.

Zahvaljujući podršci platforme Ocean & Climate, kampanja OneOceanScience također će biti prisutna na COP26 (Konferencija Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama) u Glasgowu kako bi predstavljala oceanske znanosti uoči međunarodnih pregovora.

Ocean i klima prisno su povezani

Često nismo ni svjesni prave važnosti mora, ali moramo imati na umu budući da pokriva više od 70% našeg planeta, ono nas povezuje, hrani, daje nam energiju, liječi nas i često nadahnjuje naše snove. Znanstvenici Instituta za oceanografiju svojim istraživanjima već dugi niz godina prate stanje našeg Jadranskog mora i njegove mogućnosti te sudjeluju u njegovoj zaštiti. Institut se stoga priključio virtualnoj turneji OneOceanScience kako bi doprinio podizanju svijesti o važnosti oceana za naš svakodnevni život. Danas je poruka znanstvene zajednice jasna, a činjenice su nesumnjive: naša budućnost ovisi o zdravom oceanu i potrebna su nam znanja stečena kroz znanstvena istraživanja kako bismo ga bolje zaštitili.

Tijekom ovog tjedna, od 25. listopada do 31. listopada, svakodnevno će se na platformi  oneoceanscience.com te Facebook stranici Instituta za oceanografiju i ribarstvo objavljivati po nekoliko kratkih video zapisa u kojima će znanstvenici iz cijelog svijeta pričati zašto je bitan segment istraživanja kojim se bave, stoga pozivamo sve ljubitelje mora da se odazovu, pogledaju poneki video i možda nauče nešto novo u moru bez kojeg život na zemlji ne bi bio moguć. Cilj kampanje OneOceanScience je doprijeti do preko sedam milijuna ljudi diljem svijeta i nadamo se da će u Hrvatskoj odaziv biti što veći.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.