2 min. čitanja

VIDEO: Župljani na Oktoberfestu!

VIDEO: Župljani na Oktoberfestu!
Foto: KUD "Marko Marojica" - Župa dubrovačka / Facebook

DUBROVNIK - Župljani idu na Oktoberfest! KUD-a Marko Marojica predstavili su sebe, svoj rad ali i svoje putovanje prema legendarnom festivalu koji svoje korijene vuče još iz daleke 1810. godine kao najveća svjetska ‘pučka festa’.

Kako je u Župi i običaj, predstavili su se svojim balima, pa tek onda svečano ‘otvorili’ press konferenciju… O KUD-u i svemu pomalo više su za Dulist rekli predsjednik Marin Srijense, umjetnički voditelj Mateo Čanić i tajnik KUD-a Davorin Njirić. Kako su istaknuli, prošli su tri kruga i to, stigli na Oktoberfest, te će se u Munchenu tako balati polka, dueta, čičak, mazurka, poskočica… Tradicionalni župski bali. No, predstavit će se cjelokupan KUD, sve njegove sekcije, istaknuli su na konferenciji.

– Priča je počela 2019. godine, kada nam je naš prijatelj, počasni član KUD-a ‘Marko Marojica Georg Nemetschek, Njemac, a naš Župljanin, tijekom njegove rođendanske zabave – na kojoj smo nastupili – predložio da se prijavimo za sudjelovanje – naglasio je Čanić.

Otkrio je tad i neke zanimljive detalje o najvećoj pučkoj festi, primjerice – traje 16 dana, počinje krajem rujna, a završava početkom listopada. Subotom u točno 12 sati u šatoru Schottenhammel gradonačelnik otvara prvu bačvu piva uz povik ‘O’zapft is!’ ili ‘Otvoreno je!’

– Što se tiče tradicijskog dijela, zanimljivo je kako se na Oktoberfestu nose autentične nošnje, jer je cjelokupno okruženje autentično. Dugo smo radili na tome, a mislim da bismo uspjeli i prije da nije bilo ove nesretne pandemije – istaknuo je Čanić. Naglasio je kako malo ljudi zna da je Oktoberfest ujedno i jedan od najvećih foklornih festivala na svijetu, na kojem su imala priliku sudjelovati tek dva hrvatska KUD-a. Dosad!

– Velik broj naših fokloraša putuje na dva dana u centar Munchena, a kompletan trošak preuzela je obitelj Nemetschek kojima se i ovim putem zahvaljujemo. Zaista možemo reći da su na ovaj način i ‘opravdali’ počasno članstvo. Neizmjerno smo zahvalni – naglasio je među ostalim tajnik Davorin Njirić.

Vjerujemo kako će Župljani i ovoga puta pokazati što znači ljubav prema starini i snaga tradicije dubrovačkog kraja, piše Dulist.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.