2 min. čitanja

VIDEO Znanstvenici pronašli neobičnu ribu koja se doslovce otapa na zraku

VIDEO Znanstvenici pronašli neobičnu ribu koja se doslovce otapa na zraku
Foto: Snailfish/Screenshot/UWA

Na dnu Indijskog oceana, na dubini većoj od 6500 metara, istraživači sa zapadno australskog sveučilišta prošli tjedan uočili su nešto što nikad prije dosad nije viđeno na tolikoj dubini. Neobična riba “namrgođenog lica” prekrivena prozirnim gelom pronađena je oko 370 kilometara zapadno od Pertha, a kad su jedan primjerak izvukli na površinu ostali su zapanjeni onime što se počelo događati s njezinim tijelom.

Tzv. riba puž doslovce se, kažu, rastopila pred njihovim očima. S obzirom na golemi tlak koji vlada na takvim dubinama, morsko su dno istraživali specijalnom sondom vrijednom oko 100 tisuća dolara, na koju su postavili mamac kako bi privukli potencijalni život na ovim dubinama.

Foto: Istraživačka sonda/Screenshot/UWA

Ubrzo se oko sonde stvorilo nekoliko “stanara” s morskog dna, odnosno dvije dosad neimenovane vrste riba sluzavog tijela i namrštenog lica. Jedna od njih nasjela je na ljudski mamac pa je skupa sa sondom završila na površini. No kad su ribu izvukli sa 6,5 kilometara dubine na zrak, ona se u svega nekoliko minuta počela rastapati.

– Počela se topiti zbog dramatične promjene temperature, jer u posljednjih 10 milijuna godina ova vrsta nikad nije bila na površini, odnosno pod temperaturom od 25 stupnjeva. Tako se doslovce skuhala na zraku pred našim očima pa nismo imali mnogo vremena da je podrobnije proučimo – kazao je za The Sydney Morning Herald osnivač Deep-Sea Research Centra i profesor na UWA-u Alan Jamieson, napominjući da bi zbog osjetljivosti ove vrste moglo proći još dosta godina prije nego li budu znanstveno opisane. Jamieson u svom znanstvenom zamrzivaču već ima dvije druge neimenovane vrste sličnih riba iz drugih dijelova svijeta, a za koje tek slijedi znanstvena analiza.

Primjerci koje su istraživači otkrili na dnu Indijskog oceana bili su dugi između 10 i 25 centimetara, a snimljeni su tijekom druge ekspedicije od strane nedavno osnovanog Centra za istraživanje dubokog mora Sveučilišta Minderoo u Zapadnoj Australiji, koji je krenuo u podrobnije istraživanje dna Indijskog oceana kroz mapiranje njegovog dna.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.