2 min. čitanja

VIDEO Više od 40 inspektora "pročešljalo" ugostitelje na Pagu

VIDEO Više od 40 inspektora "pročešljalo" ugostitelje na Pagu
Foto: Screenshot

PAG - U sklopu koordiniranih inspekcijskih nadzora turističke sezone, više od 40 državnih inspektora provjeravalo je jučer poslovanje ugostiteljskih objekata na otoku Pagu.

U Inspektoratu su se pohvalili kako je u samo jednom danu na području Grada Paga i Novalje te okolnih općina obavljeno 127 inspekcijskih nadzora u kojima su koordinirano postupali turistički, tržišni, sanitarni, veterinarski, poljoprivredni i fitosanitarni inspektori te inspektori rada i zaštite na radu, zaštita okoliša te vodopravni i inspektori oprema pod tlakom.

[caption id="attachment_110494" align="alignnone" width="855"]

Foto: Screenshot/Youtube

Poseban naglasak, prilikom nadzora, stavljen je na poslovanje ugostiteljskih objekata.

Muljaže s radom na crno

Od ukupnog broja utvrđenih nepravilnosti inspektori su, gdje je zakonodavac to omogućio, u 62 slučaja primijenili načelo oportuniteta, odnosno nepravilnost je otklonjena tijekom inspekcijskog nadzora, a u preostalim slučajevima poduzete su prekršajne i upravne mjere.

Turistički inspektori utvrdili su niz slučajeva neposjedovanja police osiguranja za gosta, oglašavanje suprotno odobrenoj vrsti i kategoriji ugostiteljskih objekata te neisticanje oznake zabrane točenja alkohola mlađima od 18 godina. Sanitarna inspekcija je utvrdila nekoliko slučajeva nehigijenskih uvjeta u pripremi hrane.

U pogledu radnih odnosa utvrđeno je neprijavljivanje radnika na obvezno mirovinsko osiguranje te nezakoniti rad državljana trećih zemalja. Iz djelokruga inspekcije rada u području zaštite na radu zbog utvrđenih nepravilnosti izrečena je mjere zabrane uporabe strojarnice bazenske tehnike, kotlovnice i dijelova kuhinje. Inspekcija zaštite okoliša utvrdila je nepropisno zbrinjavanje otpada.

Kreće inspekcija iznajmljivača SUP-ova i sličnih aktivnosti

Inspektorat je u periodu od 31. svibnja do 15. srpnja, u sklopu nadzora turističke predsezone i sezone, obavio ukupno 1.276 nadzora. U 702 (55 %) inspekcijska nadzora nisu utvrđene povrede propisa, a u 576 (45 %) utvrđeno je ukupno 888 raznih povreda. Od ukupnog broja povreda za 346 (39 %) primijenjeno je načelo oportuniteta, priopćili su iz Državnog inspektorata.

Kako je u posljednjih nekoliko godina povećana ponuda, a time i interes za aktivan i pustolovni turizam koji zbog svojih specifičnosti predstavljaju rizik od ozljeda i njihovih posljedica za korisnike, turistička i inspekcija rada u području zaštite na radu, u nadolazećem razdoblju posebnu pažnju će usmjeriti na pružanje takvih uslugu - veslanja na dasci, bungee jumpinga te ski lifta na vodi. Ovim nadzorima bit će obuhvaćeni i organizatori i pružatelji usluge – vodiči.

Inspektorat je svoju veliku akciju kontrole na Pagu čak i snimio.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.