VIDEO Velika bijela morska psina ganja kajakaša

Susreti s morskim psima rijetki su i vrlo stresni događaji, posebice kada se čovjek nalazi u kajaku, a velika bijela psina ga ganja.

Velika bijela morska psina dugačka je od 5 do 7 metara, a teži 2 tone ili više. Hrani se tuljanima, morskim lavovima, dupinima, kornjačama, ribama, pa čak i drugim morskim psima.

Česta je uz obale južne Australije, Južne Afrike, Kalifornije, otoka Gvadalupe, ali ponekad je se može vidjeti u Sredozemlju, pa i u Jadranu. Premda je ova vrsta zaštićena u nekim dijelovima svijeta, njezin broj opada.

Ljudi nisu 'zdrava hrana' za ove predatore koji teško probavljaju plijen s velikim udjelom kosti, mišića i masti, a koje su sastavni dio judskog tijela. U skladu s time, u većini zabilježenih napada, velika bijela psina prekinula bi napad nakon prvog ugriza. Smrti bi obično uslijedile zbog gubitka krvi, a rjeđe kritičnim gubitkom organa.

Veliki bijeli morski psi među najbržim su plivačima u oceanu, sposobni doseći brzinu do 55 milja na sat. Za kretanje kroz vodu koriste svoju snažnu repnu peraju, a aerodinamični oblik tijela pomaže im da se kreću brzo i učinkovito.

Pogledajte kako izgleda bliski susret čovjeka u kajaku kojeg ganja velika bijela psina:

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

BRUTALAN NAPAD Morski pas roniocu odgrizao glavu
U brutalnom napadu velike bijele psine, grabežljivac je ubio ronioca na jeziv način, odgrizao mu glavu i iščupao je s ramenima. Strašan napad bio je prvi fatalni incident s morskim psima ove godine i dogodio se 5. siječnja u Bahia de Tobari u Meksiku. Mladi ronilac Manuel Lopez ronio je